Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek

2018. március 1., csütörtök, Belföld

Munkaszüneti nap lesz a nagypéntek – döntötte el tegnap a parlament, megszavazva az erről szóló törvénymódosítást. A munkatörvény módosítására irányuló jogszabályt Szabó Ödön, az RMDSZ képviselője dolgozta ki, és 42 – különböző pártokhoz tartozó – honatya támogatta kezdeményezőként.

 

A képviselőház nagy többséggel szavazta meg az újabb munkaszüneti napot: 233 támogató voksot kapott, és mindössze 7-en szavaztak ellene 19 tartózkodás mellett. Korábban a szenátus is rábólintott a törvényre, így most már csak Klaus Iohannis államelnöknek kell kihirdetnie, hogy hatályba lépjen. A törvényt sürgősségi eljárásban tárgyalták, hogy már az idén alkalmazni lehessen. A jogszabály nem tér ki arra, hogy a különböző vallásúak esetében hogyan járnak el, Erdélyben általában a munkáltatók és a munkavállalók közös megegyezése alapján szokták kiadni a húsvéti munkaszüneti napokat. A kezdeményezők azzal érveltek, hogy a munkatörvény 14 munkaszüneti napot biztosít, ami kevesebb, mint más nyugat-európai országokban, ahol több helyen a nagypéntek is hivatalos ünnepnek számít.
Claudiu Răcuci, az ellenzéki liberálisok képviselője egy nappal korábban a szakbizottsági vitában azt javasolta, hogy a magánvállalkozóknak az állam térítse meg az újabb munkaszüneti napot. A szociáldemokrata Adrian Solomon szakbizottsági elnök szerint a magánvállalkozóknak nem lehet okuk panaszra, mert amúgy sem szokták kiadni alkalmazottaiknak a vallási ünnepek alkalmából járó munkaszüneti napokat. A bizottsági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a román nép keresztény tudatának erősítése, ezért indokolt a munkaszüneti nap a kereszténység számára oly jelentős ünnepnapon, mint a nagypéntek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2018-03-01: Belföld - :

Hírsaláta

MULATOZÓ HÍRSZERZŐK. Megerősítette a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság meghallgatásán George Maior, a szolgálat volt vezetője, hogy az intézmény székházaiban a román nemzeti ünnep, az RHSZ napja vagy éppen születésnapok alkalmával rendszeresen mulatságokat tartottak – nyilatkozta kedden Claudiu Manda.
2018-03-01: Belföld - :

Miért nem lehet világörökség a csíksomlyói búcsú?

Méltatta tegnap a szenátus plénuma, hogy a márciuska (mărţişor) bekerült az UNESCO kulturális örökségei közé. Ennek kapcsán Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ honatyája emlékeztette a szenátust Románia azon mulasztására, amely által megakadályozták, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú felkerüljön az UNESCO szellemi világörökségi listájára.