Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Növelték a pedagógusok fizetését Elégedetlen a szakszervezet

2018. március 2., péntek, Közélet

Március 1-jétől csak az oktató személyzet bére nőtt 20 százalékkal, a tanfelügyelők, igazgatók, a kisegítő és nem didaktikai személyzet fizetését nem növelték – tájékoztatott Nagy Gábor, a Tanügyiek Szabad Szakszervezete háromszéki elnöke. A bizalmi szerint a pedagógusok fizetése továbbra is a bérrács alján helyezkedik el, most sem kapták meg azt a besorolást, amiért kezdetektől harcolnak.


Nagy Gábor elmondta, diszkriminatívnak tartja, hogy a tanügyi alkalmazottak közül csak a pedagógusok bérét növelték, holott az iskolákban és óvodákban nagyon fontos feladatokat lát el a személyzet többi része is. Azzal is elégedetlen, hogy az egyetem előtti oktatásban a legmagasabb pedagógusi alapfizetés csak a 2,67-es szorzót éri el a 12-es bérskálán, holott ennek kellene lennie a kiindulópontnak és az 5,5-ös szorzóig kellene terjednie.
A munkaügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy nőnek a tanári bérek az egyetem előtti és a felsőfokú oktatásban, amelynek mértéke megfelel a tavalyi 153-as bértörvényben meghatározott 20 százalékkal. Ennek értelmében az iskolai oktatásban a nyugdíjkorhatárhoz közeli egyes fokozatú tanár alapfizetése megközelíti a hatezer lejt, a kezdő tanár bruttója pedig 3680 lej, a tanítók és óvodapedagógusok esetében – ugyanebben a két kategóriában – 4736, illetve 3197 lej az alapfizetés. Az alapfizetés végzettségtől és szolgálati időtől függ, a végső bruttó bér ezenkívül tartalmazhat 10 százalékos osztályfőnöki pótlékot, 20 százalékig terjedő elszigeteltségi pótlékot, 25 százalékos érdemfokozatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 998
szavazógép
2018-03-02: Közélet - Fekete Réka:

Hátrányban a családorvosok (Béremelés az egészségügyben )

Március 1-jétől egy kórházban dolgozó főorvos bruttó alapfizetése megközelíti egy átlagos családorvosi rendelő havi összbevételét – derül ki a lapunk által megkérdezett kórházmenedzsertől és a családorvosokat tömörítő háromszéki szervezet vezetőjétől kapott egybehangzó információk alapján. A kórházak orvosainak és asszisztenseinek a 153-as bértörvény alapján 2022-re előirányzott szintre emelték a bérét, a pedagógusok 20 százalékos fizetésemelést kaptak, a közszféra többi dolgozója fokozatosan részesül béremelésben.
2018-03-02: Közélet - Szekeres Attila:

Átadták a fájdalomdíjat, avagy az ütős székely igazság (A főfogyasztóvédő orra )

Nagyon-nagyon köszöni az összefogást és a támogatást – mondotta lapunknak a háromszéki főfogyasztóvédőt „orrba verő”, a román igazságszolgáltatás által elítélt Leheta Lóránt Zsolt, akinek a magyar pártok háromszéki szervezetei tegnap adták át az összegyűjtött „fájdalomdíjat”. A kamionsofőr meghatódva tette hozzá: egy idős asszony betegnyugdíjából adományozott 100 lejt.