Erasmus-program A Mikes-iskola a házigazda

2018. március 6., kedd, Közélet

A jelenkori európai jelenségek megértése és a jövőre való felkészülés csak a múlt megismerése révén lehetséges – állítják az öt ország részvételével tavaly indult Erasmus-program nyertesei, akik a héten a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban tartják második találkozójukat. A magyarországi, portugáliai, finnországi, törökországi diákok és tanárok, valamint a házigazdák tegnap egy képzeletbeli Európa-vonatot állítottak fel, amelyben mindenki elhelyezett néhányat a saját kultúráját képviselő értékek közül.

  • Készül a képzeletbeli Európa-vonat. Albert Levente felvétele
    Készül a képzeletbeli Európa-vonat. Albert Levente felvétele


A tavaly elnyert uniós pályázat első megbeszélését novemberben Portugáliában tartották, ahol döntöttek a program részleteiről és állomásairól. A kezdeményezők, főként iskolakönyvtárosok, korábbi külföldi iskolakapcsolataik tapasztalata alapján vélték úgy, hogy a diákok felelős uniós polgárrá nevelésének egyik leghatékonyabb formája, ha a különböző országok tanulói megismerik egymás történelmét és kultúráját – közölte lapunkkal Kiss László, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárosa. A kilenc külföldi tanár, illetve könyvtáros és a négy házigazda pedagógus, valamint Kiss László, a tizennyolc vendégdiák és tizenhárom mikeses tanuló (10–13 évesek) közös programjainak egy része a második világháború történéseit eleveníti fel bemutatók, beszélgetések, kisfilmek által, ennek volt része tegnap a sepsiszentgyörgyi zsidó temető meglátogatása is. Ma a csapat Brassóba és Törcsvárra látogat, holnap és csütörtökön folytatódik a történelmi ismeretek bővítése, a visszaemlékezés, ezenkívül a diákok néptáncot és nemezelést tanulnak, pénteken kirándulnak a megyében, majd a fogadó családoknál töltik a búcsúestet, a tanárok pedig közös vacsorán vesznek részt.
Az Erasmus-program következő állomása Finnország, májusban a partnerek a skandináv államban találkoznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2018-03-06: Közélet - Iochom István:

Kiválasztották a diákszónokot (Kézdivásárhely)

Tizennegyedik alkalommal szervezte meg a középiskolások számára kiírt Zúg Március szónokversenyt az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezete. Tegnap délután az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében pedagógusok, szülők és tanulók jelenlétében mérettetett meg a város három középiskolájának – a Nagy Mózes Elméleti Líceum, az Apor Péter Szakközépiskola és a Református Kollégium – tizenegy diákja.
2018-03-06: Közélet - :

Megolvadt a főtéri jég

A tegnapi napsütés véget vetett a főtéri korcsolyázásnak Sepsiszentgyörgyön: a jégpálya megolvadt, már nem lehetett ráállni, és mivel a következő napokra egyre melegebb időt jósolnak, a bezárása mellett döntöttek.