Aggasztó törvények Ukrajnában

2018. március 8., csütörtök, Világfigyelő
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tegnap Ungváron kiadott nyilatkozatában sajnálatosnak nevezi, hogy az ukrán alkotmánybíróság eltörölte a kisebbségbarát nyelvtörvényt, és aggasztóaknak tartja a parlament előtt lévő, további jogfosztással fenyegető nyelvtörvénytervezeteket.

„A KMKSZ sajnálatosnak tartja az ukrán alkotmánybíróság azon döntését, amellyel formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a 2012-ben elfogadott, nyelvhasználatot szabályozó törvényt. A kisebbségek számára kedvező korábbi szabályozás megszüntetése aggodalomra ad okot, hiszen a döntés következményeként jelenleg nincs érvényben a nyelvhasználat gyakorlati megvalósítását szabályozó törvény” – emlékeztet a magyar szervezet. A KMKSZ úgy véli, az alkotmánybírósági döntés jelentős visszalépést jelent a nemzetiségi kisebbségek nyelvhasználati jogait illetően. „Aggasztónak tartjuk továbbá, hogy az Ukrán Legfelsőbb Tanács előtt olyan nyelvtörvényjavaslatok vannak, amelyek további jogfosztást és jogszűkítést eredményezhetnek. Bízunk benne, hogy a parlament az európai elvárásoknak megfelelő, a nemzetközi kötelezettségvállalásokat figyelembe vevő nyelvtörvényt fogad el, amelynek kidolgozásába bevonják az országban élő nemzetiségek, köztük a magyarok képviselőit is” – áll a KMKSZ nyilatkozatában.
Az ukrán alkotmánybíróság február 28-án hozott döntésével alkotmányellenesnek minősítette a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait kiszélesítő, 2012-ben életbe lépett törvényt. Az alkotmánybíróság indoklása szerint a jogszabály azért alkotmányellenes, mert a házszabály megsértésével fogadta el a törvényhozás.
Az ukrán parlament előtt jelenleg három törvénytervezet van, amely újraszabályozná a nyelvhasználatot az országban. Mindhárom előterjesztés az államnyelv szerepét erősítené, és a korábbihoz képest jelentős mértékben korlátozná a kisebbségi nyelvek használatát.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-08 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 6
szavazógép
2018-03-08: Világfigyelő - :

Budapesten ünnepelnek az unitáriusok (A Vallásszabadság Éve )

Március 9-én, pénteken ünnepi konferenciával és gálaesttel folytatódik a Vallásszabadság Éve Budapesten – adták hírül a Magyar Unitárius Egyház képviselői a Budapesti Unitárius Egyházközség gyülekezeti termében megtartott sajtótájékoztatón.
2018-03-08: Világfigyelő - :

A magyarok is felelősek? (Kárpátaljai robbantás )

A kárpátaljai székhelyű Egységes Központ (JC) ukrán párt tegnap közzétett nyilatkozata szerint az államhatalom semmit nem tett a magyarellenes provokációk megelőzése érdekében, s mivel a helyi magyar pártok és szervezetek is részesei a hatalomnak, ezért vele egyenlő mértékben felelősek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházának a felgyújtásáért.