Kibontakozóban a kereskedelmi háború

2018. március 8., csütörtök, Világfigyelő
Kemény szavakkal bírálta Donald Trump amerikai elnök a vámtarifák bevezetésére válaszlépéseket fontolgató Európai Uniót, és nagy adókkal fenyegette meg az európai közösséget, mivel szerinte kereskedelempolitikai ügyekben nem bánnak jól az Egyesült Államokkal. Az amerikai elnökkel még saját csapatából sem ért mindenki egyet, bejelentette távozását a washingtoni Fehér Ház stábjából Gary Cohn, a befolyásos Országos Gazdasági Bizottság vezetője.

Trump elnök kedden Stefan Löfven svéd kormányfővel tartott közös sajtókonferenciá­ján jelentette ki: „Csaknem lehetetlenné teszik számunkra, hogy üzleteljünk velük, és mégis ideküldik az autóikat és minden mást is az Egyesült Államokba.” Az elnök azt hangoztatta, hogy az Európai Unió kihasználja az Egyesült Államokat a kereskedelemben. „Azt csinálnak, amit akarnak – vetette oda –, de ha ezt teszik, akkor nagy, 25 százalékos vámot nyomunk az autóikra, és akkor – higgyenek nekem – nem sokáig csinálják majd ezt velünk.” Az elnök hangot adott azon véleményének is, hogy „a kereskedelmi háború nem is olyan rossz dolog”.
Közben a kongresszus republikánus törvényhozóit változatlanul megosztják az elnök tervei a védővámokról. Ellenzői szerint a vámok több munkahelyet szüntetnek majd meg, mint ahányat teremtenek, és azzal a kockázattal járhatnak, hogy az Egyesült Államok szembekerül fontos szövetségeseivel, ráadásul a védővámok árát az amerikai fogyasztók fizetnék meg.
Az importvámok tervezett bevezetése miatti viták közepette bejelentette lemondását kedden Gary Cohn, Trump legfőbb gazdasági tanácsadója. A hírt elsőként a The New York Times jelentette. A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő tisztségviselők szerint nem egyetlen ok húzódik meg a lemondás hátterében, bár a döntő motívum az lehetett, hogy Cohn csatát vesztett a gazdasági protekcionizmust hirdetőkkel, elsősorban Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel szemben.
A CBS televízió információi szerint az 57 éves Cohn – aki Donald Trumppal már elnökké választása előtt együtt dolgozott – nagy valószínűséggel azért távozik, mert nem tudta meggyőzni az elnököt arról, hogy ne jelentse be a vámtarifák bevezetését.
Kedd esti összeállításában az Axios amerikai hírportál arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump elnökségének első évében többen hagyták el a Fehér Házat, mint az elmúlt negyven évben bármikor.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-08 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-08: Világfigyelő - :

A magyarok is felelősek? (Kárpátaljai robbantás )

A kárpátaljai székhelyű Egységes Központ (JC) ukrán párt tegnap közzétett nyilatkozata szerint az államhatalom semmit nem tett a magyarellenes provokációk megelőzése érdekében, s mivel a helyi magyar pártok és szervezetek is részesei a hatalomnak, ezért vele egyenlő mértékben felelősek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházának a felgyújtásáért.
2018-03-08: Világfigyelő - :

Keresztbe tesz Madrid (Katalán elnökválasztás )

A spanyol alkotmánybíróság elutasította tegnap az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez katalán elnökjelölt szabadlábra helyezését. A katalán parlament jövő hétfőn ül össze, hogy megkezdje többnapos elnökválasztó ülését, amelyen elengedhetetlen a jelölt személyes megjelenése. A végső döntést arról, hogy Sánchez ott lehet-e a parlamentben, a spanyol legfelsőbb bíróság hozza meg, ahova kedden nyújtotta be kérvényét az elnökjelölt.