Katalán elnökválasztás Keresztbe tesz Madrid

2018. március 8., csütörtök, Világfigyelő
A spanyol alkotmánybíróság elutasította tegnap az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez katalán elnökjelölt szabadlábra helyezését. A katalán parlament jövő hétfőn ül össze, hogy megkezdje többnapos elnökválasztó ülését, amelyen elengedhetetlen a jelölt személyes megjelenése. A végső döntést arról, hogy Sánchez ott lehet-e a parlamentben, a spanyol legfelsőbb bíróság hozza meg, ahova kedden nyújtotta be kérvényét az elnökjelölt.

Pablo Llarena bíró tegnap öt napot adott az ügyészségnek és a védelemnek, hogy ismertesse álláspontját a kérelemről. Ez a határidő hétfő délelőtt jár le, amikorra a katalán parlament ülését is összehívták.
Még ha engedélyezi is majd a bíróság az elnökjelölt szabadon engedését, megválasztásához jelenleg nincs meg a szükséges parlamenti többség.
Jordi Sánchez október 16-a óta van előzetes letartóztatásban egy szeptember végén tartott tüntetés miatt, amikor is a tiltakozó tömeg gyakorlatilag órákra foglyul ejtett spanyol csendőröket, akik házkutatást tartottak egy katalán kormányzati épületben. Nemcsak hogy hosszú ideig nem tudták elhagyni az épületet, de kint parkoló autóikat is megrongálták. Az ügyészség szerint a szervezők – köztük Sánchez – meg sem próbálták leállítani mindezt. Az elnökjelöltet ezért zendüléssel gyanúsítják.
Sánchez a december 21-i katalán parlamenti választásokon a második helyen szerepelt az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) függetlenségi párt listáján, és így nyert mandátumot.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-08 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?









eredmények
szavazatok száma 4
szavazógép
2018-03-08: Világfigyelő - :

Kibontakozóban a kereskedelmi háború

Kemény szavakkal bírálta Donald Trump amerikai elnök a vámtarifák bevezetésére válaszlépéseket fontolgató Európai Uniót, és nagy adókkal fenyegette meg az európai közösséget, mivel szerinte kereskedelempolitikai ügyekben nem bánnak jól az Egyesült Államokkal. Az amerikai elnökkel még saját csapatából sem ért mindenki egyet, bejelentette távozását a washingtoni Fehér Ház stábjából Gary Cohn, a befolyásos Országos Gazdasági Bizottság vezetője.
2018-03-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Színház a legkisebbeknek (Bemutató a Cimboráknál )

Több tekintetben is újdonságnak számít az az előadás, amelyet pénteken mutat be a Cimborák Bábszínház társulata. A Tündérek tenyerén című produkciót nem véletlenül határozták meg babaszínházként, hiszen a gyerekek közül is a legkisebbeket – 9 hónapostól 3 éves korig – célozza, megálmodói első ízben visznek színre ilyen jellegű előadást Sepsiszentgyörgyön.