Bemutató a Cimboráknál Színház a legkisebbeknek

2018. március 8., csütörtök, Közélet
Több tekintetben is újdonságnak számít az az előadás, amelyet pénteken mutat be a Cimborák Bábszínház társulata. A Tündérek tenyerén című produkciót nem véletlenül határozták meg babaszínházként, hiszen a gyerekek közül is a legkisebbeket – 9 hónapostól 3 éves korig – célozza, megálmodói első ízben visznek színre ilyen jellegű előadást Sepsiszentgyörgyön.
  • Fotó: Orbán Ferenc
    Fotó: Orbán Ferenc

Különleges hangulatban, gyerekszobák meghittségét idéző térben, színes és légies leplek ölelésében zajlanak a próbák és előkészületek a bábszínházban. A Cimborák első ízben tavaly próbálkozott babaelőadással, amikor a városnapok kulturális hetében a nagyváradi Liliput Társulatot látták vendégül. Péter Orsolya művészeti vezető felidézte, telt ház volt minden előadáson, s akkor szűrték le az igényt, így született a gondoltat, hogy helyi alkotókkal társulva próbálkozzanak hasonló produkcióval. „Élmény volt az alkotófolyamat, a legjobbat hoztuk ki egymásból” – összegzett lapunknak.
Az előadást rendező Benkő Éva, aki évek óta vezet gyermekfoglalkozásokat Sepsiszentgyörgyön, úgy fogalmazott: remélik, sikerül majd pillanatokra elvarázsolni a legkisebbeket. Előadásuk lényeges építőeleme a mozgás, a ritmus, a formák, a színek, a hangok felfedezése, a forgatókönyv népi dalocskákra és mondókákra épül, amelyeket több száz évvel ezelőtt a szülő énekelt gyermekének, s emellett olyan szerzőket hívtak segítségül, mint Weöres Sándor és Kodály Zoltán.
Trillácska, Hajnácska és Bíbola varázslatában a keletkezés csodáit élhetik át a kisgyermekek kísérőjük – anya, apa vagy nagyszülő – ölének biztonságában. Nem véletlenül döntöttek úgy az alkotók, hogy az előadáson kis létszámban, közeli hozzátartozókkal, kényelmes párnákon ülve fogadhatják be a történetet a kicsik. Fontosnak tartják az érzelmi biztonság kialakulásában a közösen megélt léleképítő csodavárást – hangsúlyozták.
Prezsmer Boglárka, az előadás dramaturgja kifejtette: az volt az elképzelésük, hogy az összegyűjtött mondókavilágból valamilyen foglalkozás-, előadás-, színházötvözetű együttlét szülessen, ebben éljék meg az édesanyák gyermekeikkel együtt a keletkezés csodáit. Előadásukban három alkalommal születik meg egy kisgyermek, különböző bábos technikákkal és a hang varázslatával.  
Tulajdonképpen alternatívát, lehetőséget kívántak nyújtani az édesanyáknak arra, hogy – megszakítva a mindennapok egyhangúságát – minőségi időt tölthessenek el babáikkal, kisgyermekeikkel, színesítve azokat az éveket, amelyeket együtt, otthon töltenek – mutatott rá Péter Orsolya. Leszögezte, tudatosan fordultak ezúttal a legkisebbek felé, hogy ők a későbbiekben is szeretettel járjanak vissza a babaszínházba, nemcsak óvodásként vagy kisiskolásként, hanem szüleik társaságában is.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-08 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-08: Világfigyelő - :

Keresztbe tesz Madrid (Katalán elnökválasztás )

A spanyol alkotmánybíróság elutasította tegnap az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez katalán elnökjelölt szabadlábra helyezését. A katalán parlament jövő hétfőn ül össze, hogy megkezdje többnapos elnökválasztó ülését, amelyen elengedhetetlen a jelölt személyes megjelenése. A végső döntést arról, hogy Sánchez ott lehet-e a parlamentben, a spanyol legfelsőbb bíróság hozza meg, ahova kedden nyújtotta be kérvényét az elnökjelölt.
2018-03-08: Jegyzet - :

Szeretek nőnek lenni

Nőnap, gyermeknap, anyák napja, apák napja és az „örökölt ünnepek: Valentin-nap, halloween...
Kikérhetném magamnak, hogy nem csak egy márciusi dátumon vagyok nő, aztán anya, és a gyermekeim apja sem egy nap erejéig elkötelezett szülő. Mégis kapnak tőlem valamit a szeretteim, és volt, hogy nőnapra nekem is járt egy szál virág.