Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

70 éves Bogdán László Verssel válaszoló

2018. március 8., csütörtök, Közélet

Kevés az olyan téma és még kevesebb az olyan ember, amiről, akiről ne írt volna verset – amelyet alkalom adódván fel is olvas. Vagy ha nincs kéznél kötete, emlékezetből elmond. És ha mégis akadna olyan téma/ember, amit/akit nem verselt meg, hát pontosan tudja, ki tette azt meg. Hatalmas olvasottság és kitűnő emlékezőtehetség – a személyes élmények mellett ezt emelték ki mindannyian, akik Bogdán László író, költő, a Háromszék főmunkatársa „prefixváltó” születésnapjára összegyűltek őt köszönteni.

  • Albert Levente felvételei
    Albert Levente felvételei
  • Lövétei Lázár László, Fekete Vince, Bogdán László, György Attila, Molnár Vilmos és Szonda Szabolcs
    Lövétei Lázár László, Fekete Vince, Bogdán László, György Attila, Molnár Vilmos és Szonda Szabolcs


Bogdán László épp ma tölti be hetvenedik évét, az irodalmi köszöntőestre kedd délután került sor Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban: a márciusi számában neki külön részt szentelő Székelyföld folyóirat majdnem teljes szerkesztősége jött el megtisztelni azt a Bogdán Lászlót, aki mindannyiuknak mentora is volt, barátja is lett, sőt: néhányukat közülük fiául is fogadott. Lövétei Lázár László ünnepeltet köszöntő verse a Bogdán László által megírt végtelen számú témára és szereplőre reflektál, Fekete Vince egy történet sajátos feldolgozásával köszöntötte egyik első mesterét, György Attila személyes hangvételű levélben szólt hozzá, Molnár Vilmos pedig a Bogdán Lászlóval megtörtént csodákat szedte csokorba. Az ünnepeltet a rendezvény házigazdája, Szonda Szabolcs is faggatta, többek között szülővárosához, Sepsiszentgyörgyhöz fűződő sajátságos viszonyáról – Bogdán a város egy múltbéli kiragadott pillanatáról írott versével válaszolt, majd hozzátette, sokat írt róla, elfogadta mint helyszínt, de nem állt háborús viszonyban vele, mint Csiki László. Fekete Vince kiemelte, „az öregek” nem csupán felfigyeltek nemzedékükre, hanem figyeltek is rájuk, arra tanítva őket, a maguk során ezt tegyék ők is. „Amit kaptam Szilágyi Domokostól és Páskándi Gézától, azt adtam vissza” – válaszolta Bogdán László, és ha már szóba került, egy Páskándi kapcsán írott versét olvasta fel, illetve elmondta, talán mégiscsak megírja öregkori regényét Páskándiról. Bizonyos kolozsvári élmények kapcsán Mózes Attila neve is szóba került – Bogdán róla írott versét is megosztotta a publikummal. És még sok más versére és történetére is kíváncsi lett volna a közönség, de hát minden rendezvény időtartama véges.
Az irodalmi köszöntőest után azonban még ide kívánkozik egy „belső” köszöntés is: a Háromszék napilap közösségéé. Isten éltessen, Laci!

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1157
szavazógép
2018-03-08: Közélet - Váry O. Péter:

Kőügyek

Sebestyén Lajost leginkább arról ismeri mindenki, hogy mindenhol ott van, ahol két cintányért összeütnek. Igaz ugyan, hogy a mondássá vált zenei tevékenység nem teljességgel vonatkoztatható rá, hiszen említett hangszert a régizenében meglehetősen ritkán használják – de ezek után nyilvánvaló, hogy arról a Sebestyén Lajosról van szó, aki a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum lelkes tanára, számos, kollégáival vagy diákjaival alakított zenekarának mozgatórugója.
2018-03-08: Közélet - Farcádi Botond:

Legyen szabadnap az ünnepnap

Nyilvánítsák szabadnappá március 15-ét a magyar többségű önkormányzatok és vállalatvezetők – ezt a felhívást fogalmazta meg Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezetének elnöke.