Felújítják a kolozsvári Szent Mihály-templomot

2018. március 9., péntek, Magazin
Felújítás miatt több mint három évre bezár a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-plébániatemplom. A római katolikus egyház az Európai Uniótól nyert 18 millió lej támogatást a 22 millió lejes összköltségű műemlék-felújításra. A támogatási szerződést még Kovács Sándor főesperes írta alá 2017 októberében, két hónappal a halála előtt.
  • Három évig zárva lesz a Szent Mihályi-templom
    Három évig zárva lesz a Szent Mihályi-templom

Veres Stelian plébániai kormányzó tájékoztatása szerint márciusban adják le a felújítás műszaki tervét, ennek jóváhagyása után következhet a kivitelező kiválasztása. Valószínűsítette, hogy húsvét és pünkösd között elkezdődhetnek a mun­kálatok. A tervek szerint a felújított templomot 2021 késő őszén nyitják meg újra a látogatók előtt. Azt tervezik azonban, hogy addig havonta biztosítanak munkalátogatási lehetőséget az érdeklődőknek.
A plébániai kormányzó szerint a templom tetőszerkezetének kijavítása, a cserepek újrarendezése és a kőfalak letisztítása lesz a legnagyobb beavatkozás. Ugyanakkor korszerű világítással, elektromos hálózattal és fűtésrendszerrel is ellátják a templomot, és állandóan látogathatóvá teszik a tornyot. Ebben állítják majd ki azoknak a barokk oltároknak a némelyikét, amelyeket 1951-ben távolítottak el a templomból.
A gótikus plébániatemplom hosszú ideig tartó építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült. Az utolsó nagyobb beavatkozás során 1951-ben elbontották a szentély sérült barokk boltozatát, és az eredeti gótikus boltozatot vasbetonból rekonstruálták. Szintén ekkor fedték fel a templomban ma is látható falképeket.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Sport - :

A férfiak az olaszokkal, a nők a spanyolokkal egy csoportban (Vízilabda, Európa-bajnokság )

A magyar férfi vízilabda-válogatott az olimpiai bronzérmes olaszokkal, míg a női többek között a házigazda Spanyolországgal került egy csoportba a júliusi Európa-bajnokságon.
2018-03-09: Magazin - :

Szórja a pénzt Meghan Markle

Katalin spórolós ruhaválasztásai miatt hamar belopta magát az emberek szívébe, Meghan költekezése azonban sokakból ellenszenvet vált ki.