A világ legrégebbi palackpostája

2018. március 9., péntek, Magazin
Egy tengerparton sétáló pár a világ legrégebbi ma ismert palackpostájába botlott bele Nyugat-Ausztráliában – írja a Guardian. Az üvegbe zárt üzenetet még januárban találta meg Tonya Illman, aki azt hitte, hogy szemét, és csak azért vette fel, mert az üveg jól nézett ki, és arra gondolt,  jól mutatna a könyvespolcukon. Ezután viszont megtalálta benne a 132 éves levelet.

Az üzenet szerint az üveget a Paula nevű német hajóról dobták a tengerbe a parttól 950 kilométerre. A szövegét német nyelven írták, és dátum is volt rajta: 1886. június 12. Az eredetiségét később a Nyugat-Ausztráliai Múzeum szakértője is megerősítette, sőt, talált is egy bejegyzést a Paula hajónaplójában az üveg vízbe dobásáról.
Akkoriban a németek egy 69 éves kísérletet végeztek: mindenféle üvegeket hajigáltak a vízbe, hogy megfigyelhessék velük az óceáni áramlatokat. Ezért minden üzenetre ráírták a hajó nevét és koordinátáit, illetve a dátumot. A kísérletben részt vevő több ezer üvegből a mostani előtt 662-t találtak meg, a legutóbbit még 1934-ben.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2018-03-09: Magazin - :

Szórja a pénzt Meghan Markle

Katalin spórolós ruhaválasztásai miatt hamar belopta magát az emberek szívébe, Meghan költekezése azonban sokakból ellenszenvet vált ki.
2018-03-09: Élő múlt - :

Kollektivizálás Lisznyóban

„Úgy érzem, mindezt egyszer végre el kell mondani, a sok néma fájdalmat felszínre kell hozni, ha azt akarjuk, hogy a múlt többé ne kísértsen.”
(Balogh László, Történelem a homlokráncban, Gidófalva, 1950).