Folytatódik a táblacirkusz

2018. március 9., péntek, Belföld
Felszerelték, leszerelték, majd ismét felszerelték és most újra leszerelték a kétnyelvű megyenévtáblát Maros és Fehér megye határában.
  • Fotó: punctul.ro
    Fotó: punctul.ro
A megyenévtábla körüli hisztéria februárban kezdődött, amikor Florin Roman liberális parlamenti képviselő észrevette, hogy Fehér és Maros megye határánál megjelent egy kétnyelvű tábla. Több politikus is felháborodott: szerintük Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök hivatali visszaélést követett el a tábla kihelyezésével.
A feljelentések nyomán egy nap alatt eltüntették a táblát, majd ezt követően a megyei tanács újra felszereltette azt, igaz, néhány méterrel odébb, Maros megye területén. A megyei önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy a kétnyelvűséget a törvény garantálja azokban a megyékben és településeken, ahol a lakosság 20 százaléka az adott kisebbséghez tartozik, és a táblák megrongálása törvénysértést jelent.
Most március elején ismét eltűnt a kétnyelvű felirat, erről Marius Pașcan Maros megyei képviselő – a Népi Mozgalom Párt politikusa – adott hírt Facebook-oldalán: a táblát leszerelte a Maros megyei rendőrség közlekedésrendészeti osztálya, tekintettel arra, hogy nem rendelkezett a szükséges engedéllyel. Emiatt a rendőrség büntetést helyezett kilátásba. Fehér megye tanácsa pedig felháborodásának adott hangot a tábla „törvénytelen és etnikailag provokáló” kihelyezése miatt.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Nyílttér - :

Zöld órán az albisi diákok

A tavaly októberben megnyílt lécfalvi hulladékkezelő központot látogatták meg az albisi diákok február 26-án a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. és a Zöld Nap Egyesület szervezésében. A 15 kíváncsi diákot és kísérőjüket a megyei hulladékgazdálkodási egyesület, valamint a létesítményt működtető  ECO Bihor Kft. vállalat képviselői fogadták.
2018-03-09: Belföld - :

Továbbra is virágzik a korrupció (Romániát bírálja az EB )

Lesújtó jelentést tett közzé az Európai Bizottság a Románia társadalmi és gazdasági helyzetéről szóló országjelentésben az elmúlt évben az igazságszolgáltatást megbolygató kormányzati lépések miatt.