Romániát bírálja az EB Továbbra is virágzik a korrupció

2018. március 9., péntek, Belföld
Lesújtó jelentést tett közzé az Európai Bizottság a Románia társadalmi és gazdasági helyzetéről szóló országjelentésben az elmúlt évben az igazságszolgáltatást megbolygató kormányzati lépések miatt.

A szerdán délután kiadott dokumentum bikkfanyelven, de azért érthetően és egyértelműen leszögezi: Romániában veszélybe került a korrupcióellenes küzdelemben elért fejlődés visszafordíthatatlansága.
„A korrupcióellenes küzdelemre hivatott igazságügyi szervek kiváló és folyamatos eredményeit nagymértékben csökkentették a tavalyi fejlemények. Az igazságügy működését szabályozó törvények jelenleg is zajló reformja kapcsán fennáll a veszély, hogy sérti a bírói és ügyészi függetlenséget, és semmissé teszi az elmúlt tíz évben elért eredményeket. Ráadásul a korrupcióellenes küzdelemre hivatott igazságügyi intézményekre továbbra is erős nyomás nehezedik” – áll a jelentésben.
Felsorolásukból kiderül: a korrupció továbbra is minden szinten virágzik, és gátolja a vállalkozások megfelelő működését, az üzleti szféra legnagyobb kihívása ugyanis továbbra is a korrupció, valamint a közszférában megnyilvánuló problémák.
A megkérdezett cégvezetők tavaly is a korrupciót és a nepotizmust tekintették a vállalkozások megfelelő működését hátráltató legfőbb akadálynak, a cégek 85, illetve 82 százaléka jelölte ezt meg fő problémaként, miközben az európai uniós átlag 37, illetve 38 százalék.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Belföld - :

Folytatódik a táblacirkusz

Felszerelték, leszerelték, majd ismét felszerelték és most újra leszerelték a kétnyelvű megyenévtáblát Maros és Fehér megye határában.
2018-03-09: Belföld - :

Nem diszkriminálhat a köztisztviselő!

Csoma Botond RMDSZ-es képviselő törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy a fegyelmi bizottság szabhasson ki szankciókat olyan esetekben, amikor egy köztisztviselő hivatali idejében vagy azon kívül diszkriminatív kijelentéseket tesz egy közösséggel szemben.