Minority SafePack Puigdemont is aláírta a polgári kezdeményezést

2018. március 9., péntek, Világfigyelő
Három nap alatt közel 6 ezerrel nőtt a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés spanyolországi aláíróinak száma. Míg március 5-én délelőtt csak 26 911 állampolgár szignózta az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést, addig három nappal később ez a szám 32 735-re nőtt, ami az ibériai ország esetében megállapított 40 500-as kvóta 80,83 százalékát jelenti – adta hírül a Maszol.ro. A hirtelen érdeklődés egyértelműen összefüggésbe hozható azzal, hogy hétfőn este Carles Puigdemont volt katalán elnök is aláírta a kezdeményezést, és Twitter-üzenetben arra ösztönözte híveit is, hogy kövessék példáját.
  • Illusztráció: aldia.cat
    Illusztráció: aldia.cat

Hasonló jelenségnek voltunk tanúi azt követően is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebookon közzétett videóüzenetben kérte híveit az MSPI aláírására. Akkor pár napon belül több tízezerrel nőtt a kezdeményezés magyarországi aláíróinak a száma.
Mint ismeretes, ahhoz, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és annak egyik legaktívabb tagszervezete, az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést, 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük a bizottság által megállapított lakosságarányos kvóta szerint.
Legutóbbi információink szerint az aláírások száma meghaladta a 750 ezret, viszont egyelőre csak 3 tagállamban – Románia, Magyaország és Szlovákia – érték el és haladták meg bőségesen a kvótát. Az EB honlapján létrehozott aláírási felületen kitűnik, hogy a kvóta eléréséhez legközelebb Lettország (87 százalék), Spanyolország (81százalék) és Dánia (70 százalék) áll. A valós adatok viszont csak a kezdeményezés lezárulta után derülnek ki, amikor felvezetik azokat az aláírásokat is, amelyeket a FUEN tagszervezetei, civil partnerei gyűjtenek papíralapú aláírási íveken.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Belföld - :

Zuhan az SZDP népszerűsége

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) tegnap közzétett egy friss felmérést, amely a Szociáldemokrata Párt (SZDP) szédítő zuhanását mutatja. Az eredmények szerint Dragneáék támogatottsága alig több, mint egy év alatt közel a felére csökkent, ez pedig akkor is drámai fejlemény, ha tudjuk, hogy a felmérést az MRSZ rendelte meg. A februárban végzett közvélemény-kutatás – mely 1010 személy megkérdezésével készült, hibalehetősége pedig plusz-mínusz 3,1 százalék – azt vizsgálta, hogy a 2016 végi parlamenti választások óta hogyan alakult a nagyobb pártok támogatottsága. Az eredmény: SZDP: 45,5% – 28,6%, Nemzeti Liberális Párt (NLP): 20% – 29,4%, MRSZ: 8,9% – 11,2%, ALDE: 5,6% – 10,6%, PMP: 5,4% – 4,6%. (Főtér)
2018-03-09: Világfigyelő - :

Kijev szerint a magyar nagykövet túllépte hatáskörét

Magyarország kijevi nagykövete túllépte diplomáciai hatáskörét, amikor kárpátaljai autonómiáról és ukrajnai magyaroknak kiadott útlevelekről nyilatkozott – jelentette ki Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes az ukrán Ötös tévécsatorna egyik műsorában.