Kijev szerint a magyar nagykövet túllépte hatáskörét

2018. március 9., péntek, Világfigyelő
Magyarország kijevi nagykövete túllépte diplomáciai hatáskörét, amikor kárpátaljai autonómiáról és ukrajnai magyaroknak kiadott útlevelekről nyilatkozott – jelentette ki Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes az ukrán Ötös tévécsatorna egyik műsorában.

Zerkal szavai szerint az ukrán külügyminisztériumban „el fognak beszélgetni” erről a nagykövettel. A műsorvezető azon felvetésére, hogy ki kellene utasítani őt Ukrajnából, Zerkal annyit mondott, hogy ez nem lenne diplomatikus.
Keskeny Ernő nagykövet az Ukrajinszki Novini hírportálnak adott, szerdán közölt interjújában arról beszélt, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többségében elfogadott a kettős állampolgárság. „Ha Ukrajna az Európai Unióhoz közeledik, talán a jövőben elgondolkodik ezen, nem zárja ki ezt a lehetőséget, és később engedélyezi a kettős állampolgárság birtoklását” – fogalmazott a nagykövet.
Keskeny Ernő az autonómiával kapcsolatban a hírportálnak azt mondta, hogy nem lát ebben sem semmi rosszat, erre is számos gyakorlati példa van az EU-ban, amelyek közül az olaszországi Dél-Tirol autonómiáját említette. A nagykövet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Kárpátalján élő magyar kisebbség nem veti fel az autonómia kérdését most, tekintettel az Ukrajnában, a Donyec-medencében az elmúlt négy évben kialakult helyzetre. „Hallottak olyat az elmúlt években, hogy a magyarok autonómiát követelnének Ukrajnában? Politikusaink azt mondják, hogy az autonómiával nincs semmi baj, hogy ez elfogadható modell az Európai Unióban. A kárpátaljai magyarok viszont, akik Ukrajna állampolgárai, szintén figyelembe veszik a kelet-ukrajnai helyzetet, így senki sem követel autonómiát” – idézte Keskeny Ernőt az Ukrajinszki Novini.
A hírportál szerint a nagykövet emlékeztetett arra, hogy 1991 decemberében az Ukrajna függetlenné válásáról rendezett népszavazással egy időben Kárpátalja, illetve a beregszászi járás autonómiájáról is volt szavazás. Az ország többsége támogatta a függetlenséget. Ugyancsak akkor Kárpátalja lakosainak 78 százaléka támogatta a megye autonómiáját, míg 82 százalék a beregszászi járásét. Azóta sem kaptunk semmit” – jegyezte meg a nagykövet.
Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszer-helyettes a Facebookon reagált Keskeny Ernő nyilatkozatára. „Sajnálatos módon a nagykövet úr nem érti a világos, ismétlődő és nagyon hivatalos magyarázatokat arra vonatkozóan, hogy Kárpátalján semmilyen autonómia nem lehet. Mint ahogy válasz nélkül maradnak az oktatás nyelvére tett konstruktív javaslataink is” – idézett a tisztségviselőnek a közösségi portálon közzétett bejegyzéséből a Komszomolszkaja Pravda v Ukrajinye napilap internetes kiadványában.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Világfigyelő - :

Puigdemont is aláírta a polgári kezdeményezést (Minority SafePack )

Három nap alatt közel 6 ezerrel nőtt a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés spanyolországi aláíróinak száma. Míg március 5-én délelőtt csak 26 911 állampolgár szignózta az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést, addig három nappal később ez a szám 32 735-re nőtt, ami az ibériai ország esetében megállapított 40 500-as kvóta 80,83 százalékát jelenti – adta hírül a Maszol.ro. A hirtelen érdeklődés egyértelműen összefüggésbe hozható azzal, hogy hétfőn este Carles Puigdemont volt katalán elnök is aláírta a kezdeményezést, és Twitter-üzenetben arra ösztönözte híveit is, hogy kövessék példáját.
2018-03-09: Világfigyelő - :

Moszkva tagad, de közölte, az árulók korán halnak (Szkripal-gyilkosság )

Az orosz állami médiumok napokig gyakorlatilag hallgattak arról, hogy ismeretlen tettesek idegméreggel próbálták megölni Angliában Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és 33 éves lányát. Most változott a politika, s előkerültek a fenyegetések, illetve a tagadások.