Szkripal-gyilkosság Moszkva tagad, de közölte, az árulók korán halnak

2018. március 9., péntek, Világfigyelő
Az orosz állami médiumok napokig gyakorlatilag hallgattak arról, hogy ismeretlen tettesek idegméreggel próbálták megölni Angliában Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és 33 éves lányát. Most változott a politika, s előkerültek a fenyegetések, illetve a tagadások.

A legfőbb állami csatornán, a Pervij Kanalon futó híradóban Kirill Klejmenov műsorvezető közölte: „Senki halálát nem kívánom, de senkinek sem ajánlom a kettős ügynöki karriert. A hazaárulás mint foglalkozás talán az egyik legnehezebb szakma. Kevesen vannak közülük, akik megérik az öregkort.”
A műsorvezetőnek azokhoz is volt szava, akik Nagy-Britanniát választották új otthonukként. „Ne válasszák lakóhelynek Nagy-Britanniát azok az árulók, akik szabad idejükben is utálják szülőhazájukat. Valami rossz ott, lehet, hogy a klímával van valami baj, de az utóbbi években túl sok a tragikus következménnyel járó incidens” – magyarázta a műsorvezető.
Közben a Gazprom állami energiaholding tulajdonában lévő NTV televízióban azt hangsúlyozzák, a nyugatiak minden bizonyíték nélkül vádolják Moszkvát a merénylet elkövetésével. „A britek meg sem próbálnak együttműködni Oroszországgal a vizsgálatban. Már fel is fedezték az orosz szálat, ám ez híreszteléseken és pletykákon alapul” – hangsúlyozták a híradóban.
A brit hatóságok már többet tudnak arról a szerről, amellyel ismeretlen tettesek megmérgezték az orosz származású brit-orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját. A brit belügyminiszter szerint „nagyon ritka” idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt mérgezéseket. Amber Rudd a BBC rádiónak nyilatkozva tegnap elmondta azt is, hogy a helyszínre elsőként érkező rendőr, akit szintén súlyos mérgezéses tünetekkel szállítottak a helyi kórházba, már kommunikál a környezetével, de állapota még mindig súlyos.
Arra a kérdésre, hogy ha bizonyítékok merülnek fel Oroszország felelősségére, a brit kormány készen állna-e intézkedésekre Moszkva ellen, a brit belügyminiszter a csütörtöki BBC-interjúban csak annyit mondott: ha a brit hatóságok összegyűjtöttek minden bizonyítékot arról, hogy egyáltalán mi történt, akkor majd megneveznek valakit az incidens felelőseként, ha ezt helyénvalónak találják. Amber Rudd hangsúlyozta: ebben az ügyben hideg fejjel kell eljárni, híresztelések helyett tényekre támaszkodva. (Hvg.hu/MTI)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Világfigyelő - :

Kijev szerint a magyar nagykövet túllépte hatáskörét

Magyarország kijevi nagykövete túllépte diplomáciai hatáskörét, amikor kárpátaljai autonómiáról és ukrajnai magyaroknak kiadott útlevelekről nyilatkozott – jelentette ki Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes az ukrán Ötös tévécsatorna egyik műsorában.
2018-03-09: Világfigyelő - :

Újra elnök Milos Zeman

Beiktatták hivatalába tegnap Prágában Milos Zeman cseh államfőt, aki az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be.