Újra elnök Milos Zeman

2018. március 9., péntek, Világfigyelő
Beiktatták hivatalába tegnap Prágában Milos Zeman cseh államfőt, aki az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be.

Az ünnepélyes ceremóniára a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, számos vendég jelenlétében került sor. Miután az új államfő Milan Stech, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót. Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják. Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Világfigyelő - :

Moszkva tagad, de közölte, az árulók korán halnak (Szkripal-gyilkosság )

Az orosz állami médiumok napokig gyakorlatilag hallgattak arról, hogy ismeretlen tettesek idegméreggel próbálták megölni Angliában Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és 33 éves lányát. Most változott a politika, s előkerültek a fenyegetések, illetve a tagadások.
2018-03-09: Világfigyelő - :

Kompromisszum Koszovóról?

Kompromisszumos megoldást sürget Koszovó ügyében Aleksandar Vucic és Klaus Iohannis. A szerb és a román államfő tegnap hivatalos megbeszélést folytatott Bukarestben, a találkozón egyebek mellett a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációjának esélyeiről is egyeztettek. Közös sajtóértekezletükön Vucic leszögezte: az nem kompromisszum, ha az „albánok megkapnak mindent, a szerbek pedig mindent elveszítenek”.