Kompromisszum Koszovóról?

2018. március 9., péntek, Világfigyelő
Kompromisszumos megoldást sürget Koszovó ügyében Aleksandar Vucic és Klaus Iohannis. A szerb és a román államfő tegnap hivatalos megbeszélést folytatott Bukarestben, a találkozón egyebek mellett a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációjának esélyeiről is egyeztettek. Közös sajtóértekezletükön Vucic leszögezte: az nem kompromisszum, ha az „albánok megkapnak mindent, a szerbek pedig mindent elveszítenek”.

Szerbia nem tekinti lehetségesnek Koszovó elismerését, kész minden megoldásról tárgyalni, amely a szerb–albán közeledést szolgálná, és amelyet ezek a közösségek elfogadnának – magyarázta Vucic. A szerb államfő méltányolta a koszovói kérdésben tanúsított kiegyensúlyozott román álláspontot, és felkérte a román elnököt, hogy – az uniós tagországokkal és az Egyesült Államokkal ápolt jó kapcsolatait felhasználva – segítsen megoldást találni a koszovói kérdésre. Románia egyike annak az öt uniós tagállamnak, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Iohannis azt mondta: neki sincs kész megoldása, de az biztos, hogy kívülről nem lehet ráerőltetni semmit az érintettekre, és nekik is meg kell érteniük, hogy egyik félnek sem teljesülhet minden elvárása, így közösen kell keresniük a mindenki számára elfogadható tisztességes középutat. Iohannis sem pontosította, miben állna a kompromisszum, de felajánlotta, hogy szerepet vállal a megoldáskeresésben, mert – mint fogalmazott – nem lehet szó egyetlen nyugat-balkáni ország integrációjáról sem, amíg nem sikerül rendezni a szerb–koszovói kapcsolatot.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 4
szavazógép
2018-03-09: Világfigyelő - :

Újra elnök Milos Zeman

Beiktatták hivatalába tegnap Prágában Milos Zeman cseh államfőt, aki az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be.
2018-03-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Felszámolnák a lakótelepi piacokat (Sepsiszentgyörgy )

Döntés még nem született róla, de a leckét már feladták: újra kell gondolni a lakónegyedi piacokat Sepsiszentgyörgyön, mert jelenlegi formájukban már sem az árusok, sem a vevők igényeit nem elégítik ki. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint a felújítás sem megoldás, új funkciókat kell találni a kisebb vásártereknek.