Még mindig perben az árkosi kastély

2018. március 9., péntek, Közélet
Minekutána évtizedes perek után megítélték az örökösöknek az árkosi Szentkereszty-kastélyt, az onnan kiköltöztetett intézmény, az Árkosi Kulturális Központ tovább perel. Több per folyik több szinten.
Tegnap a Kovászna Megyei Törvényszéken tartott tárgyaláson a román állam képviseletében a pénzügyminisztérium követelt 5,5 millió eurót a múlt rendszerben végrehajtott beruházások ellenértékeként. Az örökösök, a Jankovich-Bésán testvérek képviseletét Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd látja el. Lapunknak beszámolt a folyó ügyekről. Kifejtette, amit Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ igazgatója és ügyvédje, Ioan Sabău-Pop összehoz a kastély kapcsán, minden képzeletet felülmúl. Legújabb húzásaik szerint a Jankovich-Bésán család nem is létezik. (Megjegyezzük, hogy tegnap ott volt a tárgyaláson Jankovich-Bésán Elemér.) Feljelentették a közjegyzőt, a végrehajtót, a földhivatalt, még Antonescut is megvédik, ezzel szemben ifj. Szentkereszty Bélát hortysta háborús bűnösnek állítják be, mutatott rá Kincses. (A részletekre visszatérünk.) (szekeres)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2018-03-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Figyelmesen kell pályázni

Március 16-ig lehet pályázni a kulturális rendezvények támogatására, március 27-ig pedig a sport- és ifjúsági programokra a sepsiszentgyörgyi városházán. Idén 300 ezer lejt osztanak el a civil szervezetek által végzett különböző kulturális tevékenységek között (ide tartoznak többek között a kézműves-foglalkozások, hagyományőrző események, előadások, szakmai találkozók, vetélkedők, hangversenyek, délutáni oktatás), 100 ezer lejt különítettek el az ifjúsági alap számára (táborokra, önkéntességre, diákrendezvényekre és hasonlókra), és 400 ezer lejt a sportra.
2018-03-09: Közélet - :

Sepsiszentgyörgyön ünnepel Lázár János

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyarországi díszmeghívottja idén a sepsiszentgyörgyi március 15-ei ünnepségeknek. A magas rangú budapesti kormányzati politikus a délután négykor kezdődő ünnepi műsorban szólal fel. Az esemény másik ünnepi szónoka főtisztelendő Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, illetve a hagyománynak megfelelően Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az ünnepi műsort a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai, a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és a városi egyesített kórusok, valamint az Eufónia kamarakórus éneke és szavalatai színesítik. (ndi)