Illyefalvi fejlesztések Új híd épül az Olton

2018. március 9., péntek, Közélet
Hétévnyi várakozás után tavaly lehetősége nyílt Illyefalva önkormányzatának, hogy rendezze a községközpontban található, kimondottan rossz állapotban lévő Olt-híd kérdését. A helyi fejlesztések országos programjához benyújtott sikeres pályázat révén májusban nekiláthatnak az új átkelő megépítésének, miután – az általános gyakorlattól eltérően – a közbeszerzési eljárásból is szerencsésen, óvások nélkül kerültek ki. Így tegnap már az áfástól 4,5 millió lej összértékű kivitelezési szerződést is aláírhatták a nyertes társult vállalkozásokkal.
  • Veszélyessé vált a régi híd használata. A szerző felvétele
    Veszélyessé vált a régi híd használata. A szerző felvétele

A tervek szerint a jelenlegi, a nyolcvanas évek közepén épült, eredetileg falábakon álló, makadámmal borított vashidat egy 34 méteres betonhídra cserélik, a tegnap aláírt szerződés értelmében 18 hónap alatt kellene megépülnie. A most látható átkelő a 2006-os áradások idején sérült súlyosan, a víz kimosta az egyik hídlábat, akkor gyorssegélyből vaslábra cserélték, de az egész szerkezet elcsúszott, eltorzult – fejtette ki érdeklődésünkre Fodor Imre, Illye­falva polgármestere. Az elöljáró felidézte: a hídépítés ötlete, pontosabban kényszere nem új keletű, 2010-ben egy szaktanulmány megállapította, amint a tavaly benyújtott pályázat alkalmából jelezte is a minisztériumnak, hogy egy új híd építésére van szükség. A közel nyolc évvel ezelőtt készült felmérés és szakvéleményezés egyértelműen kimondta: a jelenleg álló híd már nem javítható. Fodor Imre rámutatott: az Elena Udrea minisztersége alatt elindított országos infrastruktúra fejlesztés programhoz pályáztak 2010-ben, de az egész csak elképzelés szintjén maradt. Az illyefalvi önkormányzat pedig maradt a tervekkel, amelyek végül a jelen programhoz szükséges dokumentáció alapjául szolgáltak.
Fodor Imre elmondta, hála a tervezőknek, a szükségességi és megvalósíthatósági tanulmányt sikerült határidőre összeállítani, és októberben benyújthatták. Mint kiderült, pénzügyileg, műszakilag rendben van, így november közepén a finanszírozási szerződést is aláírták.
A polgármester hozzátette, a tavaly meghirdetett helyi fejlesztések országos programját némileg kétkedve fogadta a korábban tapasztaltak miatt, de meglepetésére erőteljesen indult, őszre-télre az első finanszírozási szerződések is megszülettek, a kivitelező kiválasztása is zökkenőmentesen zajlott, megúszták az óvást, így tegnap aláírhatták a nyertessel a kivitelezési szerződést. A polgármester úgy vélte: úgy tűnik, a minisztériumban is elkezdtek dolgozni, és az önkormányzatokat is ösztönzik, hogy lehetőleg minden feltételnek tegyenek eleget, ne legyenek fennakadások. Egyelőre azt látni, hogy azoknak önkormányzatoknak, amelyek időben és megfelelően lépnek, lesz lehetőségük lehívni a támogatásokat és lezárni a munkálatokat.
A tegnapi megállapodást követően a nyertes vállalatoknak (három cég közösen jelentkezett) harminc nap áll rendelkezésre a kezdési parancstól számítva, hogy elkészítsék a kivitelezési tervet, majd az építkezési engedély birtokában nekiláthatnak a munkálatnak. Elviekben ez a folyamat nagyjából másfél hónapot vesz fel, tehát a tulajdonképpeni építkezés május közepén kezdődhet el – részletezte a polgármester.
A híd jelentőségéről Fodor Imre elmondta: gyakorlatilag két falurészt köt össze, de nem csak a helyi infrastruktúra részeként kell rá tekinteni, ugyanis a 33-as községi út, amelynek az átkelő a része, a 12-es országutat köti össze a 112-es megyei úttal. A községi út mentén több vállalkozás is megtelepedett az elmúlt években, számukra is fontos, hogy a híd is használható legyen. A polgármester ugyanakkor egy másik részletre is kitért: olyan útról van szó, amelyet könnyű forgalomra terveztek, tehát a híd megépülte után a következő lépés magának az úttestnek a feljavítása lesz, bizonyos szakaszain ugyanis zajlik nehéz forgalom, és ennek hatásai (repedések) már látszanak. Hogy az útjavítást ki végzi majd, még nem dőlt el.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Közélet - :

Sepsiszentgyörgyön ünnepel Lázár János

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyarországi díszmeghívottja idén a sepsiszentgyörgyi március 15-ei ünnepségeknek. A magas rangú budapesti kormányzati politikus a délután négykor kezdődő ünnepi műsorban szólal fel. Az esemény másik ünnepi szónoka főtisztelendő Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, illetve a hagyománynak megfelelően Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az ünnepi műsort a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai, a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és a városi egyesített kórusok, valamint az Eufónia kamarakórus éneke és szavalatai színesítik. (ndi)
2018-03-09: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Marosvásárhely előtt

Önrendelkezési törekvéseink szempontjából a korábbi évekhez képest mintha kedvezőbbnek mutatkozna a csillagok állása a székely szabadság napja küszöbén.