Bemutató a Tamási Áron Színházban Színpadon Szent Anna legendája

2018. március 9., péntek, Közélet
A Szent Anna-tó legendáját feldolgozó, a szó helyett elsősorban a zene és a mozgás nyelvén megszólaló Anna legenda című előadást mutatja be ma este hét órától a Tamási Áron Színház a nagyteremben. A közismert legendát Tamás Menyhért feldolgozása, valamint Mezei Szilárd Anna című zeneműve alapján Mezei Kinga vajdasági származású rendező irányításával állította színpadra a szentgyörgyi társulat.
  • Fotó: Barabás Zsolt
    Fotó: Barabás Zsolt

A Szent Anna-tó keletkezéséről számos mítosz és legenda kering, melyek nemcsak a természeti csodát, de a székely lelkületet is pontosan megragadják. Erdély egyik legköltőibb helyszínének a története nem véletlenül van tele zsarnoksággal, telhetetlenséggel és kapzsisággal. A nyolc lány önfeláldozó magatartásának kérdése az emberiség élethez való viszonyának szimbóluma. Az előadásban felsejlő történetfoszlányok forrása Tamás Menyhért Szent Anna-tó regéje című műve, azonban a pszichológiai mélységek kibontását a társművészetek használata teszi lehetővé. Az alkotók szerint a tó keletkezésének történetét csak jelzésszerűen követi a színpadi produkció, hiszen elsősorban a legendát fenntartó tartalmakra, kollektív képekre, szimbólumokra, hagyományokra, a zenei anyanyelvre épül a leányok sorsának bemutatása. „Az előadás egy sajátosan erdélyi kollektív lelkiállapot megidézésére vállalkozik: a népművészet, a mesemondás folytonos életben tartásából építkezik. Az ismerős forma- és üzenetvilág az új médiumok segítségével telítődik sajátosan mai, új tartalmakkal” – áll az előadás ajánlójában.
Mezei Kinga, a produkció rendezője, vajdasági származású, Szerbiában, Magyarországon és Erdélyben egyaránt jelen lévő színész-rendező most dolgozik első alkalommal Sepsiszentgyörgyön, a vajdasági és magyarországi alkotói stáb pedig szintén olyan színházi kultúrából érkezett, amellyel eddig kevés kapcsolata volt a Tamási Áron Színház társulatának.
A bemutatót követően március folyamán még két alkalommal látható az előadás: 11-én, vasárnap és 13-án, kedden 19 órai kezdettel. Jegyeket a kulturális szervezőirodában és a biletmaster.ro weboldalon lehet váltani.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-09: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Marosvásárhely előtt

Önrendelkezési törekvéseink szempontjából a korábbi évekhez képest mintha kedvezőbbnek mutatkozna a csillagok állása a székely szabadság napja küszöbén.
2018-03-09: Jegyzet - Mózes László:

A polgármester, a prostituáltak és az újságírók (Kármentő)

Cipőfűzőjéig sem érnek fel jellemtelen bírálói – mondogatta az újságíróknak Bánság fővárosának első embere, Nicolae Robu temesvári polgármester. Veretes, vérbeli politikushoz méltó gondolat, melyet nyílt levelükben kifogásoltak a liberális városvezető stílusa ellen tiltakozó sajtóképviselők. Mi több, megelégelték Robu megalázó szavait, és tiltakozásképp két hétig tartó bojkottot hirdettek, ez idő alatt a temesvári médiában nem közlik a városvezető nyilatkozatait, fotóját, sajtótájékoztatójáról pedig tömegesen és tüntetőleg kivonultak.