KármentőA polgármester, a prostituáltak és az újságírók

2018. március 9., péntek, Jegyzet
Mózes László
Cipőfűzőjéig sem érnek fel jellemtelen bírálói – mondogatta az újságíróknak Bánság fővárosának első embere, Nicolae Robu temesvári polgármester. Veretes, vérbeli politikushoz méltó gondolat, melyet nyílt levelükben kifogásoltak a liberális városvezető stílusa ellen tiltakozó sajtóképviselők. Mi több, megelégelték Robu megalázó szavait, és tiltakozásképp két hétig tartó bojkottot hirdettek, ez idő alatt a temesvári médiában nem közlik a városvezető nyilatkozatait, fotóját, sajtótájékoztatójáról pedig tömegesen és tüntetőleg kivonultak.

A Bécsből sebtében hazaérkezett polgármestert ugyanis a hóeltakarítással, illetve a távfűtéssel kapcsolatos gondokról kérdezték, pontosabban kérdezték volna. Robu nem díjazta, hogy a kíváncsiskodó újságírók szóba hozták a havas utcákat, sőt, felfortyant, amikor egyikük, elkanyarodva rögzített témáitól, konokul kérdezősködni mert, azt firtatva, hogy mekkora adósságot halmozott fel a városi távhőszolgáltató, ugyanis a hideg időszakban a vállalat nem kapott elegendő gázt, és napokig akadozott a fűtés.
„Többféle prostitúció létezik, nemcsak az, amit a terelőutakon látni” – mondta begurulva a városvezető, mély gondolatával megcélozva a kíváncsiskodó újságírót. Azt is kifejtette, hiába támadják politikai ellenfelei – e ponton már pszichiátereknek kellene elemezniük, miért szükségszerű felháborító hétköznapi problémák megoldatlanságát politikai támadásként minősíteni –, majd a folytatásban Robu leszögezte, őt nem lehet megfélemlíteni, és az sem érdekli, ha egyes médiumok képviselői nem kíváncsiak mondandójára, mert szerinte a „legerősebb” hírforrás a városban úgyis az ő Facebook-oldala, amelyet 35 ezer követő figyel. Újságírók híján azóta is úgynevezett élő adásban, egy-másfél órás nagymonológként közli mondanivalóját a közösségi oldalon, kérdezőktől nem háborgatva. Ez szép példája a korszerű és hatékony kommunikációnak, s hogy a legerősebb hírforrás maga a polgármester, hát erre igazán büszke lehet, jóllehet, az, aki ilyesmit állít, inkább lélek- és elmegyógyászok figyelmébe ajánlandó.
Noha utólag Robu árnyalni próbálta a történteket, állítván, hogy az igazi újságírókat nagyra tartja, azok fontosak a társadalomban, fenntartása, baja az általa bértollnoknak tartottakkal van, a temesvári tudósítók nyílt levelükben azt is rögzítették, hogy a polgármester évek óta sértegeti őket, szokásává vált, hogy megbélyegezze az újságírókat, szemteleneknek, röhejeseknek, idiótáknak nevezve őket, korábbi egyetemi tanárként – 2008-ig a temesvári műszaki egyetem tanára, illetve rektora volt – pedig megvetéssel beszélt róluk.
Történt mindez tehát Temesváron, a Bánság hagyományosan fejlettnek, felvilágosultnak tartott többnemzetiségű városában. Nicolae Robu választott tisztségviselő, úgymond értelmiségi, viselkedése ezért is elfogadhatatlan. Még egy kis község polgármestere sem engedhet meg magának olyasmit, amit ő mondott, nem csupán azért, mert sértő, hanem mert méltatlan egy magára valamit is adó politikushoz. Persze, zilált közéletünkben a nyelvi agresszió ma már szokványos: televíziós vitaműsorokban rendszeres a sértő hangnem és a megbélyegzés, ezt támasztják alá miniszterelnökeink akasztós, illetve autistákat kigúnyoló mondatai is. Ma már a politikusok egy része nem fogja vissza magát, hanem odamond, hadd szóljon, ami a szívén, az a száján. A mesterek, Vadim, Funar, Gigi Becali és társaik kijelölték az utat, azon a tanítványoknak csak menetelniük kell, s bizony, igazi tehetségek versengenek egymással.
Ám a temesvári városgazda szemlélete nem csupán ostobaságot és kivagyiságot tükröz, hanem mélyebb, szocreál gyökerű: a kommunista diktatúra ugyanis nem csupán agitátorokkal és szekus besúgókkal árasztotta el az országot, hanem azt a szemléletet is meghonosította, miszerint az újságíróknak az lenne a dolguk, hogy emelkedetten és vívmányszerűen írjanak bűzlő, rothadó kis világunkról. Az elvtársak ezt várták el tőlük, s ezt kívánják az elvtársak mai utódai is.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-09 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 6
szavazógép
2018-03-09: Közélet - Nagy B. Sándor:

Színpadon Szent Anna legendája (Bemutató a Tamási Áron Színházban )

A Szent Anna-tó legendáját feldolgozó, a szó helyett elsősorban a zene és a mozgás nyelvén megszólaló Anna legenda című előadást mutatja be ma este hét órától a Tamási Áron Színház a nagyteremben. A közismert legendát Tamás Menyhért feldolgozása, valamint Mezei Szilárd Anna című zeneműve alapján Mezei Kinga vajdasági származású rendező irányításával állította színpadra a szentgyörgyi társulat.
2018-03-09: Közélet - Szekeres Attila:

A főfogyasztóvédő leváltását kérik

Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője leváltását kérte Benkő Erika és Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő. Tegnapi közleményükben kifejtik, a főfogyasztóvédő számos alkalommal túllépett hatáskörén, a magyar közösség tagjai ellen irányuló fenyegető és megfélemlítő intézkedései pedig már rég elérték közösségünk ingerküszöbét. A képviselők levélben fordultak Románia miniszterelnökéhez annak érdekében, hogy kezdeményezzék hivatali tisztségéből történő felmentését.