Székely szabadság napjaSzükség van a párbeszédre

2018. március 12., hétfő, Közélet
Izsák Balázs szerint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megnyerte a csatát a román hatóságokkal, és vonatkoztatási ponttá tette a március 10-i marosvásárhelyi megemlékezést és felvonulást.
  • Forrás: EMNT
    Forrás: EMNT
 
Az SZNT elnöke azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet a székely szabadság napja szombati marosvásárhelyi rendezvényének katalán, baszk, olasz és erdélyi magyar szónokaival együtt tartott vasárnap Kolozsváron. Elmondta: az elmúlt öt évben perek egész során át kellett harcolni a román hatóságokkal a március 10-i tiltakozás jogáért. Ezt a csatát azonban megnyerték.
Izsák Balázs az SZNT külügyi megbízottjának, Dabis Attilának a kitiltása kapcsán kijelentette: a román hatóságok nem ismerték még fel, hogy a nyomásgyakorlás éppen az ellentétes hatást váltja ki a székelyekből: megszilárdítja az akaratukat.
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azt emelte ki, hogy szombaton a Marosvásárhelyen alakult és regionális célokat követő Szabad Emberek Pártja (POL) is üdvözölte a demonstrációt, és közösséget vállalt a székelységgel. Úgy vélte: ez a gesztus az erdélyi román–magyar összefogás irányába mutat. Megjegyezte, Bukarest eddig sikerrel vert éket az erdélyi magyarok és románok közé, pedig a regionális román–magyar összefogásra nagy szükség van.
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke úgy vélte: a román kormány destabilizálja Romániát azzal, hogy tagadja annak a párbeszédnek a fontosságát, amit az erdélyi magyarokkal kellene folytatnia az autonómiatörekvésekről.
Mind Jordi Xucla i Costa, a Katalán Európai Demokrata Párt spanyol alsóházi képviselője, mind Jokin Bildarratz Sorron, a Baszk Nemzeti Párt spanyol szenátusi tagja, mind pedig az olasz Gio Paolo Baglioni, az Európai Szabad Szövetség (EFA) brüsszeli irodájának képviselője szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a székelyeket. Valamennyien azt hangoztatták, hogy az autonómia a demokrácia kiteljesedését jelenti.
Kérdésre válaszolva Tőkés László bejelentette: találkozót kezdeményez Románia elnökével és a parlament két házának elnökeivel, amelyeken Izsák Balázzsal együtt szeretné szembesíteni a vezetőket az erdélyi magyar autonómiaigényekkel. „Száz évvel ezelőtt (Erdély és Románia egyesülésének a románok általi kinyilvánításakor) minket nem kérdeztek meg a vágyainkról. Itt lenne az ideje, hogy száz év után megkérdezzenek” – tette hozzá.
Izsák Balázs úgy vélte: a román állam gyengeségére vall, hogy nem mer párbeszédet folytatni az autonómiáról. „Kívánom, hogy erősödjön meg a román állam annyira, hogy felemelkedjen a párbeszéd színvonalára. Mi készek vagyunk a párbeszédre” – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács elnöke.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-12: Közélet - Hecser László:

Megillet az önrendelkezés joga (Székely szabadság napja Marosvásárhelyen)

Marosvásárhelyen, ott, ahol a Makk-féle Habsburg-ellenes összeesküvést előkészítő Gálffy Mihályt, Török Jánost, Horváth Károlyt, Benedek Dánielt és Bertalan Lászlót 1854-ben kivégezték, ismét ezrek gyűltek össze szombaton, hogy a székely szabadság napján a vértanúk emlékére emelt obeliszk tövében nemzeti összetartozásunkról szóljanak s hangot adjanak autonómiakövetelésünknek.
2018-03-12: Közélet - Nagy D. István:

Az emlékezés és a tiltakozás pillanata (Székely szabadság napja)

Büszke és egyben alázattal teli főhajtásra sereglett pár száz sepsiszentgyörgyi polgár szombaton a turulmadaras emlékmű elé, hogy a marosvásárhelyi rendezvény előjátékaként lerója kegyeletét. A jobbára Marosvásárhelyre igyekvőkből álló emlékezőkhöz Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács, majd Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács tájékoztatási alelnöke szólt, illetve Incze Zsolt református esperes Isten áldását kérve bocsátotta útjukra a székely fővárosba készülőket és a sepsiszentgyörgyi tiszteletadókat.