Az óvodának is változnia kell

2018. március 12., hétfő, Közélet

A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága által az utóbbi években meghirdetett tematikus évek közül az óvodaépítési és -fejlesztési program a legátfogóbb, amely ötvözi az infrastrukturális és a tartalmi rész fejlesztését is – hangsúlyozta Kiss Imre megyei főtanfelügyelő a hét végi óvodapedagógusi képzés sepsiszentgyörgyi megnyitóján. A program első szakaszában a Kárpát-medence szórványközösségeiben erősítették meg az identitásmegőrzés első lépcsőfokának számító anyanyelvi óvodai oktatást, a második lépésben a tömbmagyar vidékek, így Székelyföld is részesül a támogatásban.

 

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban tartott hétvégi képzés pénteki megnyitóján Kiss Imre hangsúlyozta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szerepét a pedagógusok továbbképzésének megszervezésében, amit indulásától fontosnak tart, és tesz is érte ezúttal is. A főtanfelügyelő elmondta, szóban forgó programban infrastrukturális fejlesztésekre, óvodák építésére, felújítására, óvodaudvar és játszótér bútorozására, eszközökre, óvodaépületek, oktatási és kiegészítő terek felszerelésére kerül sor. Kovászna megyében huszonöt játszótér átalakítása, kialakítása van tervben, egyenként 4 millió forintnyi összeget szán erre a magyar kormány, és Háromszéken további huszonöt óvodát látnak el oktatástechnológiai és didaktikai eszközökkel a program részeként.
A hétvégi kétnapos sepsiszentgyörgyi képzésre 128 óvónő jelentkezett Sepsiszékről és Erdővidékről, ebben az első fordulóban 75 pedagógust fogadtak.
Márk Emese, a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon igazgatója kérdésünkre elmondta: az a tapasztalatuk, hogy a pedagógusok köréből az óvónők és a tanítók a legfogékonyabbak, a legnyitottabbak az újra, a változásra, szerinte azért, mert őket hajtja a legkevésbé a teljesítménykényszer. Úgy véli, említett két kategóriának nagyobb szabadsága van az oktatás, nevelés terén, mint a többi korosztályt tanító pedagógusnak, és nekik kell a leginkább kreatívnak lenniük, ők jobban oda is tudnak figyelni a gyermekekre. Az óvodában nincs tankönyv, az óvónők töltik meg az oktató-nevelő munkát tartalommal, ezért igen nagy a felelősségük – mondotta.
A kommunikáció kétnyelvű környezetben témáról Tomos Gabriella, a megyeközponti Gulliver Napközi Otthon igazgatója beszélt, aki lapunknak elmondta: intézményükben vannak vegyes házasságból származó gyermekek is, és úgy tartják, az anyanyelv után a román, a második nyelv megtanulása jó hangulatban kell hogy történjék, fontos, hogy a gyermek jó kedvvel tanulja azt.
Azt minden óvodapedagógus belátja, hogy a világ változásával az óvodai nevelésnek is változnia kell, de egyelőre a hazai oktatásban nem látszik ennek a központilag is meghatározott tartalmi vonatkozása, pedagógusfüggő, hogy ki mennyi­re tud igazodni a kor elvárásaihoz – mondotta lapunk megkeresésére Szőcs Imola, a háromszéki magyar anyanyelvű óvodai oktatásért felelős tanfelügyelő. Szerinte nagyon fontos a szülőkkel való kommunikáció, mert legtöbb ember jelenlegi életvitele annyira különbözik a korábbi korokétól, hogy nem lehet azonos módon viszonyulni a gyermekekhez sem otthon, sem az óvodában. A szakember vallja: differenciált oktatásra van szükség, mert manapság nemcsak a gyermek egyéni sajátosságaira kell figyelni, hanem egyéni fejlődésére is, és meg kell találni azokat a módszereket, amelyek révén minden gyermek külön-külön eredményes. Ugyanakkor a családok egyéniségéhez is igazodni kell – mondotta.
Áprilisban és májusban Kézdivásárhelyen szerveznek hasonló képzést, júniusban Sepsiszentgyörgyön tartanak újabb szakmai hétvégét azoknak, akik kimaradtak az első körből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2018-03-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Marosvásárhely után

Megfordulni látszik az elmúlt években tapasztalt csökkenő trend: tavalyhoz vagy akár az előző pár évhez képest idén jóval többen tartották érdemesnek részt venni Marosvásárhelyen a székely szabadság napján – az is igaz viszont, hogy ez még mindig meg sem közelíti az öt évvel ezelőtti létszámot.
2018-03-12: Világfigyelő - :

Magyarázatot vár a magyar külügy (Dabis Attila kitiltása)

Jegyzékben fordul a román külügy- és belügyminisztériumhoz a magyar külügy, mert nem kapott választ arra a kérdésre, miért tiltották ki Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját Romániából.