Dabis Attila kitiltásaMagyarázatot vár a magyar külügy

2018. március 12., hétfő, Világfigyelő
Jegyzékben fordul a román külügy- és belügyminisztériumhoz a magyar külügy, mert nem kapott választ arra a kérdésre, miért tiltották ki Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját Romániából.
 
„A magyar–román kapcsolatokat szeretnénk a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjára helyezni”, sajnos, az ilyen intézkedések ezt nem segítik – reagált szombaton az ügyre Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.
Szijjártó Péter úgy vélte, természetesen Romániának joga van ahhoz, hogy hasonló döntéseket hozzon, de ehhez bírósági döntés kell, és ilyet nem mutattak fel a határátkelőnél az érintettnek. A magyar külképviseletek azonnal felvették a kapcsolatot a borsi határátkelő illetékes román tisztségviselőivel, akik elmondták, ők nem jogosultak a válaszadásra. Felkeresték az országos határőrizeti parancsnokságot is Romániában, ők szintén megtagadták az információ kiadását.
Szijjártó kiemelte: jegyzékben fordulnak a román külügy- és belügyminisztériumhoz. Szerinte elfogadhatatlan a 21. században, hogy két egymással szomszédos európai uniós tagállam esetében ilyen helyzet álljon elő, hogy egy európai uniós állampolgár szabad mozgáshoz való jogát így sértik meg. A magyar állampolgár szabályszerűen akarta átlépni a határt a kijelölt átkelőhelyen, nyitvatartási időben, érvényes útlevéllel – tette hozzá.
Közölte: arra kérik a román vezetőket, hogy a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapján próbálják intézni a magyar–román kapcsolatokat, ebbe pedig ez az ügy nem fér bele.
Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett, amikor a magyar–román határon a román határrendészek feltartóztatták.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 5
szavazógép
2018-03-12: Közélet - Fekete Réka:

Az óvodának is változnia kell

A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága által az utóbbi években meghirdetett tematikus évek közül az óvodaépítési és -fejlesztési program a legátfogóbb, amely ötvözi az infrastrukturális és a tartalmi rész fejlesztését is – hangsúlyozta Kiss Imre megyei főtanfelügyelő a hét végi óvodapedagógusi képzés sepsiszentgyörgyi megnyitóján. A program első szakaszában a Kárpát-medence szórványközösségeiben erősítették meg az identitásmegőrzés első lépcsőfokának számító anyanyelvi óvodai oktatást, a második lépésben a tömbmagyar vidékek, így Székelyföld is részesül a támogatásban.
2018-03-12: Belföld - :

Megerősítette hatalmát Dragnea

Rendkívüli kongresszuson választotta a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnökévé szombaton Viorica Dăncilă miniszterelnököt.