KézdivásárhelyMárcius idusát köszöntő ünnepi tárlat

2018. március 12., hétfő, Közélet

Huszonkilencedik alkalommal nyílt meg tegnap délben a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében a háromszéki és brassói képzőművészek március idusát köszöntő 29. ünnepi tárlata. A megnyitón a nagyszámú közönség mellett több képzőművész is jelen volt.

  • A tárlatot Vargha Mihály méltatta. A szerző felvétele
    A tárlatot Vargha Mihály méltatta. A szerző felvétele

 

 Dimény Attila múzeumvezető köszöntötte a megjelent alkotókat és a művészetkedvelő közönséget, hangsúlyozva, hogy idén ünnepeljük a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóját és egyben a modern magyar nemzet megszületését. Elmondta, ebben az évben harmincnyolc kortárs képzőművész negyvenkét alkotással van jelen az ünnepi tárlaton. Azt is bejelentette, hogy az Incze László Céhtörténeti Múzeum lehetőségeihez mérten minden évben igyekezett katalógust is készíteni az ünnepi tárlathoz, az utóbbi években pedig a Székely Nemzeti Múzeum vállalta annak megjelentetését, és harmadik éve lapozhatják az ünnepi kiállítást bemutató kiadványt a tárlatlátogatók. Az intézményvezető köszönetét fejezte ki a kiállító művészeknek, Dobolyi Annmária művészettörténésznek, a múzeum munkatársának, aki az egész kiállítást megszervezte, valamint Vetró Andrásnak és Sárosi Csabának, akik a tárlatot elrendezték.
A 29. tárlatot Vargha Mihály szobrász, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója méltatta. Elmondta: a katalógus előszavában egy képzeletbeli interjút készített néhai Baász Imrével. Az ott leírtak – a baászi művészi hitvallás – éppen ebben a teremben hangzottak el, amikor Vargha Mihály hetedik osztályos tanuló volt. Baász Imrére igazán illik az a szó, hogy szabadságharcos, hiszen egy szókimondó ember volt, és ahogy ő megfogalmazta, a művészetnek nem célja a műtárgy, hanem a szabadság elérése – hangsúlyozta.
A megnyitón az előző évek hagyományait követve idén is közreműködött Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás magyartanár, valamint a Cantus kamarakórus Fórika Balázs karnagy vezényletével, akik színvonalas műsorukkal ráhangolták a közönséget a közelgő ünnep hangulatára. A harmincnyolc kiállító művész: Albert Levente, Balázs István, B. Hajdú Enikő, Éltes Barna, Haszmann Júlia Réka, Hervai Katalin, Koszta Ervin, Kovács Géza, Miklóssy Mária, Petrovits István, Péter Eszter, Simó Enikő, Vargha Mihály és Szente-Szabó Ákos Sepsiszentgyörgyről, Deák M. Ria és Deák Barna Kovásznáról, Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Bartha Árpád, Bartha Bíborka, Csutak Levente, Gyulai Nagy Margit, Jakabos-Olsefszky Imola, Nicu Barb, Tomos Tünde, Rosinecz László és Vetró-Bodoni Sebestyén András Brassó megyéből, Csillag Mónika, Kosztándi B. Katalin, ifj. Kosztándi Katalin, Sárosi Csaba, Sárosi Mátyás Zsolt, Szász Edit Melinda, Vajna László, Vetró András, Vetró-Bodoni Zsuzsa Kézdivásárhelyről, Ilés-Muszka Rudolf Veresegyházáról és Vălean Tünde Temesvárról.
A kiállítás április 11-ig tekinthető meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1361
szavazógép
2018-03-12: Belföld - :

Üléseztek a liberálisok is

A Nemzeti Liberális Párt országos tanácsa vasárnap elfogadta azt a javaslatot, hogy Ludovic Orban legyen a párt kormányfőjelöltje, Klaus Iohannis pedig a liberális párt államelnökjelöltje a 2019-es államelnöki választásokra. A miniszterelnöki jelölésért Viorel Cataramă is versenybe szállt, de a  szavazáson alulmaradt. Ugyanezen az ülésen Raluca Turcan, a párt első alelnöke bejelentette, hogy a jelenlegi parlamenti ülésszakban bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.
2018-03-12: Közélet - :

Petíció a székely szabadság napján

Ma, 2018. március 10-én Marosvásárhelyen összegyűlt székelyek és a velünk szolidaritást vállalók itthon és szerte a világban, tántoríthatatlanul, a jog és a demokrácia útját járva egyhangúlag és ismételten nyilvánítjuk ki akaratunkat: követeljük Székelyföld területi autonómiáját! A székely szabadság napja az emlékezés, de ismételten a jogkövetelés napja is.