Lesz magyar tankönyv

2018. március 13., kedd, Belföld
44 pályamunka érkezett az RMDSZ januárban meghirdetett tankönyvíró pályázatára, és 40 teljesítette az elvárásokat, ezekkel – véglegesítésük után – tovább pályáznak az oktatási minisztériumnál.
 
A magyar érdekképviselet kiírása elsőtől egészen ötödik osztályig olyan tankönyvek megszerkesztését ösztönözte, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakhoz kapcsolódnak. A tantárgyreform a következő tanévtől a hatodik osztályt is eléri, így jövőtől már minden más tárgy tankönyvének megírását is támogatja az RMDSZ.
A tankönyvíró pályázatot azért indította el a szövetség, mert a korábban munkához látott szerzők és illusztrátorok megfelelő támogatás nélkül maradtak, miután a tankönyveket az új jogszabályok szerint egy állami kiadónak kellett átvennie. A kiírás célja olyan pedagógusok támogatása volt, akik korábban tankönyveket terveztek, írtak és szerkesztettek, vagy éppen kialakították az illusztrációkkal kapcsolatos koncepciót – közölte Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök, aki szerint a tankönyvírók ösztönzése azért volt fontos, hogy versenyképes tankönyvekből tanulhassanak a magyar diákok.
Bár egyes tantárgyakra nem érkezett pályázat, a benyújtott tervezetek lefedik elsőtől hatodik osztályig a tárgyak nagy részét: magyar anyanyelvi kommunikáció, román nyelv és kommunikáció elemi oktatásban, zenei nevelés, zene és mozgás, római katolikus vallás, unitárius vallás, fizika, a magyar kisebbség története, társadalmi nevelés, román nyelv és irodalom. A pályamunkákon mintegy 196 személy dolgozott, nagy részük pedagógus. Egy tankönyv esetében a maximális pályázati keret 7000 lej volt.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-13: Gazdakör - Incze Péter:

Több mint 2100 méhész pályázott sikeresen

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség sajtóközleménye szerint a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv keretében országos szinten valamivel több, mint 2100 méhésszel kötötték meg a támogatási szerződést méhészetük fejlesztésére. A szerződések teljes értéke több mint 47 millió euró, az ügynökség eddig 35,5 millió eurót fizetett ki a sikeresen pályázóknak.
2018-03-13: Belföld - :

Általános sztrájkra készül az egészségügy

Húsvét után általános sztrájkot hirdet a Sanitas szakszervezet, erre már mától megkezdik az aláírásgyűjtést. Addig is tiltakozásokba kezdenek az egészségügyi alkalmazottak: márciusban négy napig sztrájkőrséget állnak, áprilisban nagygyűlést tartanak a fővárosban. A legnagyobb létszámú egészségügyi szakszervezet szerint az orvosok és más alkalmazottak a március elsejétől megígért béremelésekkel elégedetlenek: szerintük a 70 és 170 százalék közötti növekedés „csak papíron” létezik. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint az általános sztrájk kirobbantása képmutatás lenne, mert az egészségügyben dolgozók nettó jövedelme nem csökken, hanem növekszik.