Román–bolgár–görög egyetértés

2018. március 13., kedd, Belföld
Románia és Bulgária mielőbbi schengeni csatlakozását és a keleti partnerség megerősítését sürgette tegnapi bukaresti találkozóján Ekaterina Zaharieva bolgár, Nikosz Kociasz görög és Teodor Meleşcanu román külügyminiszter.
  • A külügyminiszterek a kormányfővel is találkoztak. Fotó: guv.ro
    A külügyminiszterek a kormányfővel is találkoztak. Fotó: guv.ro
 
Az unió soros elnökségét ellátó Bulgária képviselője azt hangoztatta: az egész Európai Unió biztonságát erősítené Románia és Bulgária felvétele a schengeni övezetbe. A két ország határrendészeti szervei bebizonyították, hogy képesek megvédeni Európa határait – tette hozzá. A három külügyminiszter közös bukaresti sajtóértekezletén Zaharieva a Duna-stratégia és más regionális projektek kiemelt uniós finanszírozását szorgalmazta arra hivatkozva, hogy ezek nélkül e térségek sokkal nehezebben tudnának felzárkózni. A román és bolgár schengeni csatlakozást a görög külügyminiszter is országa támogatásáról biztosította. Jelenleg a Schengen-tag Görögországnak nincs szárazföldi határa a belső határellenőrzés nélküli térség többi tagállamával. A háromoldalú találkozón a Nyugat-Balkán, a Fekete-tenger, a Duna mente és a Közel-Kelet időszerű kérdései szerepeltek napirenden, és a résztvevők egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak erősítenie kell kapcsolatait Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Georgiával, Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal. Meleșcanu bejelentette, hogy a regionális közlekedési és energetikai kapcsolatok fejlesztése érdekében hamarosan bolgár–román közös kormányülést, illetve görög–bolgár–szerb–román kormányközi találkozót is szerveznek.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-13: Belföld - :

Általános sztrájkra készül az egészségügy

Húsvét után általános sztrájkot hirdet a Sanitas szakszervezet, erre már mától megkezdik az aláírásgyűjtést. Addig is tiltakozásokba kezdenek az egészségügyi alkalmazottak: márciusban négy napig sztrájkőrséget állnak, áprilisban nagygyűlést tartanak a fővárosban. A legnagyobb létszámú egészségügyi szakszervezet szerint az orvosok és más alkalmazottak a március elsejétől megígért béremelésekkel elégedetlenek: szerintük a 70 és 170 százalék közötti növekedés „csak papíron” létezik. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint az általános sztrájk kirobbantása képmutatás lenne, mert az egészségügyben dolgozók nettó jövedelme nem csökken, hanem növekszik.
2018-03-13: Belföld - :

Tízezer adag immunglobulin

Legtöbb két héten belül tízezer adag immunglobulin érkezik az országba – közölte tegnap Sorina Pintea egészségügyi miniszter.