Ürülnek a börtönök

2018. március 13., kedd, Belföld
Csökkenő tendenciát mutat a fogvatartottak száma, többen hagyják el a börtönöket, mint ahányan elkezdik szabadságvesztéssel járó büntetésüket – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Tudorel Toader igazságügyi miniszter.
 
Jelenleg 22 884 fogvatartott és 12 795 börtönőr van Romániában. Március 12-éig 1219 fogvatartott hagyta el a börtönt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján (a nem megfelelő körülmények miatt megrövidült fogság után), és további 4532 elítéltet feltételesen helyeztek szabadlábra. Toader szerint azonban nem lehet arra számítani, hogy a fogva tartási intézmények túlzsúfoltságának helyzete „természetes” úton fog megoldódni azáltal, hogy egyre kevesebb elítéltet börtönöznek be. Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy két új, egyenként ezer férőhelyes, uniós szabványok szerinti börtön megépítését tervezik (Prahova és Buzău megyében) – a megvalósíthatósági tanulmányok most készülnek –, és közölte, hogy börtönőrképző iskolát létesítenek Bukarestben.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-13: Belföld - :

Egyre többet importálunk

775 millió euróra rúgott az import és az export közötti különbség, vagyis a külkereskedelmi mérleg hiánya 2018 januárjában, ez az összeg 169,8 millió euróval haladja meg a 2017 első hónapjában mért szintet – közölte az Országos Statisztikai Intézet, amelynek adatai szerint az export 15,9, míg az import 17,3 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva.
2018-03-13: Belföld - :

Hírsaláta

FELJELENTETTÉK IOHANNIST ÉS KÖVESIT. Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT) tett panaszt a Lumea Justiţiei portál szerkesztősége (luju.ro) Klaus Iohannis államfő és Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész ellen: azt kifogásolják, hogy mindketten többször használták a „bűnügyisek”, illetve „vádlottak” kifejezést azokra, akik „támadják az igazságszolgáltatást”. A feljelentést február 19-én nyújtották be, az ODT a szokásos eljárás értelmében minden érintett felet beidézett, tegnap meg is kapta az álláspontjukat, és március 26-án fog dönteni arról, hogy jogos-e az újságírók panasza. (Hotnews)