Igazát keresi Dabis Attila

2018. március 13., kedd, Világfigyelő
Dabis Attila politikai okokat sejt a Romániából történt kiutasítása hátterében, és közölte, hogy jogorvoslatért folyamodik a román hatóságokhoz.
 
A Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja által jegyzett tegnapi közleményben Dabis Attila részletesen leírta, hogy március 9-én milyen körülmények között akadályozták meg a román hatóságok a Romániába való belépését. Közölte: többször is felszólította az ügyében eljáró tisztviselőket, hogy tájékoztassák arról a döntésről, amely alapján eljárnak. A határrendészek azonban megtagadták a részletes tájékoztatást, csak azt közölték, hogy Bukarestből, magasabb szintről érkezett erre utasítás. Dabis Attila közölte: oka van feltételezni, hogy e döntés politikai motivációból született, válaszként arra a nemzetközi kisebbségvédelmi, illetve jogérvényesítő munkára, amelyet a székely közösség nevében végez. Úgy vélte, kitiltása azoknak a szankcióknak a sorába illeszkedik, amelyekkel a román hatóságok a meglévő alkotmányos garanciák ellenére próbálják korlátozni a székely szabadság napja alkalmából tartott marosvásárhelyi demonstrációt. Kinyilvánította, hogy a Romániába való beutazásának a megtiltása mind a román törvényeket, mind az EU-nak az állampolgárok szabad mozgására vonatkozó irányelvét sérti. A véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez fűződő alapvető joga is sérült azáltal, hogy nem vehetett részt a székely szabadság napján Marosvásárhelyen tartott megmozduláson. Ezért jogorvoslatért folyamodik, és folytatja a kisebbségi jogvédelemmel kapcsolatos munkáját – közölte.
A román határrendészet az EU állampolgárainak romániai szabad mozgásáról szóló 2005/102-es sürgősségi kormányrendeletre hivatkozott abban a jegyzőkönyvben, amelyben azt a lehetőséget jelölte be, hogy Dabis Attilát nemkívánatossá nyilvánították Romániában. A rendelet kimondja: azokat az idegen állampolgárokat lehet nemkívánatos személlyé nyilvánítani, akik olyan tevékenységeket folytattak, folytatnak vagy – alapos gyanú alapján – akarnak folytatni, amelyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot vagy a közrendet. A jogszabály szerint a nemkívánatossá nyilvánításról az illetékes szervek kérésére a bukaresti táblabíróságnak kell döntenie, de az eljárásra be kell idéznie az érintett személyt is. A jogszabály szerint egytől tíz évig terjedő időszakra szólhat a nemkívánatossá nyilvánítás, amit azonban meg is lehet hosszabbítani. Arra is kitér a kormányrendelet, hogy a nemzetbiztonsági okokból kitiltott személyekkel semmiképpen nem közölhető a kitiltás oka. A nemkívánatossá nyilvánított személy azonban a végzés közlése utáni tíz napban fellebbezhet a végzés ellen. Fellebbezését a legfelsőbb bíróság bírálja el legfeljebb öt nap alatt.
A romániai bírósági ügyeket összesítő portál keresőprogramja nem ad ki egyetlen olyan ügyet sem, amelyben Dabis Attila nevű személy lenne érintett.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-13: Belföld - :

Hírsaláta

FELJELENTETTÉK IOHANNIST ÉS KÖVESIT. Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT) tett panaszt a Lumea Justiţiei portál szerkesztősége (luju.ro) Klaus Iohannis államfő és Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész ellen: azt kifogásolják, hogy mindketten többször használták a „bűnügyisek”, illetve „vádlottak” kifejezést azokra, akik „támadják az igazságszolgáltatást”. A feljelentést február 19-én nyújtották be, az ODT a szokásos eljárás értelmében minden érintett felet beidézett, tegnap meg is kapta az álláspontjukat, és március 26-án fog dönteni arról, hogy jogos-e az újságírók panasza. (Hotnews)
2018-03-13: Jegyzet - Gazda József:

Félnek…

1984 áprilisának eleje jut eszembe, amikor Kőrösi Csoma Sándor születésnapján megszállta a hatalom Csomakőrös és Kovászna környékét, minden erre tartót, beérkezőt igazoltattak, követtek, nyíltan hitet téve arról, hogy nemzeted nagyját tisztelned bűn, rá emlékezned ugyanúgy bűn, bármikor felelősségre vonás tárgya lehet, rajta vagy a bűnösök listáján, és semmi másért, csak azért, hogy nem tagadod meg az „árva magyart”, Kőrösi Csoma Sándort.