Félnek…

2018. március 13., kedd, Jegyzet
1984 áprilisának eleje jut eszembe, amikor Kőrösi Csoma Sándor születésnapján megszállta a hatalom Csomakőrös és Kovászna környékét, minden erre tartót, beérkezőt igazoltattak, követtek, nyíltan hitet téve arról, hogy nemzeted nagyját tisztelned bűn, rá emlékezned ugyanúgy bűn, bármikor felelősségre vonás tárgya lehet, rajta vagy a bűnösök listáján, és semmi másért, csak azért, hogy nem tagadod meg az „árva magyart”, Kőrösi Csoma Sándort.
S most bejárja a sajtót, hogy az SZNT külpolitikai szakértőjét, Dabis Attilát nem engedték be az országba, a határról – ahonnan a Székely Szabadság Napja rendezvényre akart elérni – visszafordították. S állítólag a döntés okát, hogy miért nem léphet Románia földjére, nem közölték. Mert hát nem közölték. Így a Nagy Dolgokba beavatatlan halandó csak találgathat.
Miért? S ahogy én is „találgatok”, megint ama 1984. év jut eszembe, amikor a kisváros központját megszálló rendőrök álltak terpeszállásban a kocsijuk mellett, fenyegetően lógatták gumibotjaikat, mellém lépett egyike a „megfigyelteknek”, egyvalaki, aki bűnös volt, mert közülünk való volt, s a fülembe súgta: Tetszik látni, hogy félnek?
És az „első”, 1990. március 15-e előestéje is eszembe jut, amikor láttam, hogy a rendőrség elé húzott két teherkocsi, s mintegy száz-százötven csendőr ugrált le róluk. Vajon miért? Mert: féltek! Félt a hatalom a magyar szabadság napja megünneplésétől.
Erősítsenek meg ezek bennünket, töltsenek el magunkba vetett hittel, bizalommal. A gyulafehérvári nagygyűlés 100. évfordulója évében még mindig félnek. A vágyunktól – hogy önrendelkezést akarunk, emberi-nemzeti jogokat akarunk – félnek! Ők, a hősök! A román „biztonságpolitika” képviselői. Mondjuk Petőfivel: „Emelje az fel szíveinket, / Hogy mi vagyunk a lámpafény, / Mely amidőn a többi alszik, / Ég a sötétség éjjelén.”
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 5
szavazógép
2018-03-13: Világfigyelő - :

Igazát keresi Dabis Attila

Dabis Attila politikai okokat sejt a Romániából történt kiutasítása hátterében, és közölte, hogy jogorvoslatért folyamodik a román hatóságokhoz.
2018-03-13: Világfigyelő - :

Kormányválsághoz vezet a meggyilkolt újságíró ügye (Szlovákia)

Bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes tegnap Pozsonyban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. A távozó Kalinákot – akinek lemondását a Most-Híd párt örömmel fogadta – Robert Fico az eddigi kormányai egyik legtehetségesebb miniszterének nevezte. Döntését Kalinák azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához.