SzlovákiaKormányválsághoz vezet a meggyilkolt újságíró ügye

2018. március 13., kedd, Világfigyelő
Bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes tegnap Pozsonyban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. A távozó Kalinákot – akinek lemondását a Most-Híd párt örömmel fogadta – Robert Fico az eddigi kormányai egyik legtehetségesebb miniszterének nevezte. Döntését Kalinák azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához.
  • Utcára vonultak a szlovákok a meggyilkolt újságíró ügye miatt. FOTÓ: JOE KLAMAR/AFP
    Utcára vonultak a szlovákok a meggyilkolt újságíró ügye miatt. FOTÓ: JOE KLAMAR/AFP
 
„Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – mondta Kalinák, aki a legfontosabb jelenlegi célként Ján Kuciak újságíró és élettársa közelmúltbeli meggyilkolásának kivizsgálását jelölte meg. A belügyminiszter távozása annak a belpolitikai válságnak a következménye, amely a kettős gyilkosság nyomán alakult ki Szlovákiában. A tragédia nyilvánosságra kerülése után ellenzéki pártok és a szlovákiai sajtó a belügyminiszter és Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány távozását kezdte követelni. Később követelésükhöz a hármas kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd is csatlakozott. Az ellenzék a múlt héten tovább fokozta követeléseit, akkor már Robert Fico miniszterelnök és egész kormánya távozását, illetve előrehozott parlamenti választások kiírását szorgalmazva. Utóbbira televíziós bejelentésében tett javaslatot a megválasztása óta Robert Fico ellenlábasának számító Andrej Kiska államfő, aki azt mondta: az országban uralkodó feszült helyzetre a kormány széles körű átalakítása vagy előrehozott választások kiírása a megoldás.
A szlovák belpolitikai válság következtében Robert Kalinák személyében már a Fico-kormány második minisztere távozik posztjáról. Az első Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője volt, aki két hete mondott le, s döntését azzal indokolta, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe. A kettős gyilkosság után kialakult feszült helyzetet a múlt héten tovább fokozta, hogy Andrej Kiska tárgyalásokat kezdett „az ország jövőjéről” a pozsonyi törvényhozás néhány ellenzéki pártjával, amelyek ugyanaznap bejelentették: bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kor­mánnyal szemben. Robert Fico kormányfő az elnök lépéseit a demokratikus parlamenti választások eredménye megtagadásának nyilvánította, „az újságíró-gyilkosság után történteket” pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek „forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”. Ilyen helyzetben, a kormány elmozdításának kinyilvánított szándékával múlt pénteken több szlovákiai városban jelentős tüntetéseket tartottak, ezek közül a legnagyobbat Pozsonyban, ahol egy jól szervezett demonstráción több tízezer ember vonult az utcára.
Robert Kalinák lemondását a szlovák belpolitikai válság két legerősebb hangadója, a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás egyaránt üdvözölte, de egybehangzóan közölték, hogy azt nem tartják elégségesnek, és továbbra is az egész kormány távozását akarják. Minisztere távozására Robert Fico sajtónyilatkozatban reagált. Ebben a kormányfő azt írta: Kalinák távozásával elősegítette annak esélyét, „hogy megmaradhasson a demokrácia, és folytatni lehessen a pozitív politizálást az emberek javára”. A miniszterelnök leszögezte: a lemondás semmiképpen sem azt jelenti, hogy ő vagy a rendőrség megbukott volna a kettős gyilkosság kivizsgálása során, amelyet továbbra is prioritásként kezelnek.
A hármas kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd – amely korábban ugyancsak kérte Kalinák menesztését – a miniszter távozására szóvivőjén keresztül úgy reagált: örömmel vették, hogy koalíciós partnerük meghallotta a hangjukat. A vegyes párt széles körű döntéshozó testülete, az Országos Tanács tegnap délután kezdte meg ülését, amelyen várhatóan arról is döntés születik, hogy a párt része marad-e a koalíciónak. Ezzel kapcsolatban a párt szlovák tagozata – néhány erőteljesen atlantista kötődésű liberális képviselője – már jelezte, hogy a távozást fogják indítványozni. A párt elnöke, Bugár Béla a sajtónak – vélhetően rájuk utalva – azt mondta: elképzelhető, hogy néhányan távoznak tőlük, akkor is, ha a párt a koalíció része marad, de akkor is, ha a kilépés mellett döntenek. Ficóék másik koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelezte: amennyiben a kormánykoalíció elveszti többségét a parlamentben, el kell kezdeni beszélgetni az előrehozott választásokról.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2018-03-13: Jegyzet - Gazda József:

Félnek…

1984 áprilisának eleje jut eszembe, amikor Kőrösi Csoma Sándor születésnapján megszállta a hatalom Csomakőrös és Kovászna környékét, minden erre tartót, beérkezőt igazoltattak, követtek, nyíltan hitet téve arról, hogy nemzeted nagyját tisztelned bűn, rá emlékezned ugyanúgy bűn, bármikor felelősségre vonás tárgya lehet, rajta vagy a bűnösök listáján, és semmi másért, csak azért, hogy nem tagadod meg az „árva magyart”, Kőrösi Csoma Sándort.
2018-03-13: Világfigyelő - :

Meghosszabbított szankciók

Az Európai Unió további hat hónappal, szeptember 15-éig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése, az ország függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket – közölte az Európai Unió Tanácsa tegnap.