Biológiából jeleskedtek

2018. március 13., kedd, Közélet
A tananyagon kívüli, előre megadott témákat felölelő biológiaverseny Kolozsváron tartott erdélyi döntőjén jeleskedtek a hétvégén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai, ketten közülük továbbjutottak a júniusi Kárpát-medencei döntőre, amelyet Kisújszálláson szerveznek meg.
 
A XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaversenyen második alkalommal szerveznek erdélyi döntőt, ahol idén tizenegy mikós diák képviselte Háromszéket. Csia Kinga és Köllő Zsolt hetedikes, illetve nyolcadikos tanítványainak Herman Ottó életét és munkásságát, a TermészetBÚVÁR folyóirat megadott számait, valamint a legjellegzetesebb hazai lombhullató erdők, édesvizű tavak és folyók, rétek ökológiai rendszereit kellett tanulmányozniuk a felkészülés során, a versenyen a feladatok megoldása a hazai védett állatok és növények ismeretét is feltételezte. A hetedikes Krecht Hanna Regina I. díjat, Kozsokár Gergő II. díjat érdemelt ki – ők nyáron részt vesznek a Kárpát-medencei döntőn –, a nyolcadikosoknál Ambrus-Sántha Benedek, Hajdú Ákos és Kató Balázs különdíjat kapott.
A Herman Ottó-biológiaverseny erdélyi döntőjét a Magyar Természettudományi Társulat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közösen szervezte, tervezik, hogy kérni fogják, a vetélkedő kerüljön be az oktatási minisztérium hivatalos versenynaptárába.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-03-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 5
szavazógép
2018-03-13: Világfigyelő - :

Meghosszabbított szankciók

Az Európai Unió további hat hónappal, szeptember 15-éig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése, az ország függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket – közölte az Európai Unió Tanácsa tegnap.
2018-03-13: Közélet - Tibodi Ferenc:

Emlékfutás a hősök tiszteletére (Március 15.)

Ha március, akkor 1848-as emlékfutás. A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör szombaton tizenhetedik alkalommal szervezte meg hagyományos eseményét, amellyel a magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegtek a háromszéki futók. Az idei rendezvény mintegy 50 kilométeres távjának leszaladására huszonkilenc önkéntes jelentkezett, akik a megyeszékhelyi Mikes Kelemen Líceum elől indultak Magyarhermányba, a 2018-as emlékfutás rajtjához.