Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ars poetikák a Lábas Házban

2018. március 17., szombat, Közélet

Minden hiteles műalkotás kicsit ars poétika is, függetlenül attól, hogy annak szánták vagy sem, mert rámutat arra, ami a szerző sajátja, elmond valamit az alkotók művészethez, világhoz, önmagukhoz való viszonyulásáról – mondta Túros Eszter művészettörténész csütörtökön délután a Barabás Miklós Céh háromszéki és barcasági tagjainak Ars Poetica című ünnepi tárlatmegnyitóján Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) által szervezett esemény Kelemen István hegedűimprovizációival kezdődött, majd Vécsi Nagy Zoltán, az EMÜK vezetője köszöntötte a vendégeket, rámutatva, hogy többszörös ünnepnap a csütörtöki, mert újraéledt a környékbeli képzőművészek közös kiállításának hagyománya, amit ezúttal nem a képzőművész szövetség, hanem a Barabás Miklós Céh keretében sikerült megvalósítani, és ez elsősorban Éltes Barnának köszönhető. Mint mondta, sok kifogás volt korábban a hasonló seregszemléket illetően, de úgy gondolja, hogy a céh tagjai olyan színvonalat képviselnek, amit bátran meg lehet mutatni a nagyközönségnek.

Vécsi Nagy Zoltán köszöntő szavai után Túros Eszter művészetörténész, a Csíki Székely Múzeum múzeológusa nyitotta meg a kiállítást, mindenekelőtt gratulálva a közös tárlathoz. A Barabás Miklós Céh háromszéki, barcasági szervezetének kiállítása egy olyan seregszemle, melyben a felsorakozó műveket egyéni hitvallásoknak tekinthetjük, de nem vonatkoztathatunk el benne a hely, a térség jól érzékelhető szellemiségétől sem, jelentette ki, hozzátéve: ha ismerjük az alkotókat, tágabb összefüggésekben szemlélhetjük legújabb alkotásaikat, felismerve ezekben egy-egy belső folyamatot is, mint például „mikor az emberélet útjának felén sűrű sötét erdőbe érkezünk, mely fenekestől fordíthatja fel a korábbi meggyőződéseinket és egészen új kifejezésformákat eredményez; mikor egy-egy forma mantraszerű ismétlése mind mélyebbre visz, mikor a megszokott formák és eszközök biztonságában az otthonosság egészen új árnyalatait sikerül megsejteni; mikor különböző határátlépések válnak felismerhetővé; mikor a természet, a táj, leválaszthatatlanul eggyé válik az alkotás folyamatával, és a rácsodálkozás tárgyából szép lassan az élet részévé válik...” Túros Eszter szerint különböző lokális perspektívák mentén úgy rendeződnek egymás mellé a formai és tartalmi sajátosságok ezekben a művekben, hogy azok folyamatosan egy közös múlt fele mutatnak.

 

Kiállító művészek: Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Albert Levente, Baász-Szigeti Pálma, Nicu Barb, Csutak Levente, Daczó Enikő, Deák Barna, Deák M. Ria, Éltes Barna, Hervai Katalin, Hosszú Zoltán, Jakabos-Olsefszky Imola, Karda Zenkő, Kosztándi B. Katalin, Kovács Géza, Köllő Margit, Madaras Péter, Miklóssy Mária, Petrovits István, Péter Alpár, Péter Eszter, Sárosi Csaba, Simó Enikő, Sipos-Gaudi Tünde, Szente-Szabó Ákos, Tomos Tünde, V. Bodoni Zsuzsa, Vajna László, Vargha Mihály, Vetró András, Vinczeffy László.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 606
szavazógép
2018-03-17: Közélet - Bokor Gábor:

Emlékfák nyomában Kovásznán

Szűknek bizonyult a kovásznai városi művelődési ház nagyterme kedden délután, Kis Emese Háromszéki emlékfák nyomában című kötetének bemutatójára közel százan voltak kíváncsiak.
2018-03-17: Közélet - Nagy D. István:

Virtuális séta Magyarország címere körül

Képes vetített előadással avatta be Magyarország címerének az Árpád-házig visszanyúló történetébe a Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetsége szervezte szerdai, a március 15-i megmozdulások részét képező ünnepség résztvevőit Szekeres Attila István heraldikus a Székely Nemzeti Múzeumban. A szakember ugyanakkor a témában megkerülhetetlen erdélyi címerre is kitért, illetve az éppen aktuális sepsiszentgyörgyi zászlócirkusz apropóján a magyar nemzeti lobogóról is szólt. Az előadást a Vox Humana kamarakórus fellépése zárta.