Itthon játszott a Sepsi OSKFocitörténelmi mérkőzés a megújult stadionban

2018. március 20., kedd, Sport

A Sepsi OSK egy ponttal zárta a telt házas szemerjai stadionban játszott első élvonalbeli mérkőzését, miután a ráadás második percében Adrian Bălan fejesével egyenlített az előző idényben Román Kupa és Szuperkupa-győztes FC Voluntari az alsóházi rájátszás 2. fordulójában.

  • Fotó: Henning János
    Fotó: Henning János

Kilenc hónap után, hétfő este a Sepsi OSK újra tétmérkőzésen léphetett pályára a szemerjai stadionban, a nyitóünnepségen pedig Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, mindenütt jó, de a legjobb itthon. „Ez több mint egy klub, ez a Székelyföld” – zárta beszédét a megyeszékhely polgármestere. A fagypont alatti hőmérséklet ellenére a nézők többsége már közel két órával a kezdő sípszó előtt elfoglalta helyét a stadionban, hogy a tűzijátékkal fűszerezett avatóünnepségen is jelen lehessen.

A hideg miatt kissé elcsendesedett közönség hangja a csapatok bevonulásakor harsant fel, az Ismerős arcok Nélküled című számára érkeztek a pályára a labdarúgók, majd a szurkolók a fejük fölé emelték a piros-fehér kartonokat, így rendhagyó élőképpel tették még emlékezetesebbé ezt a sporttörténelmi eseményt, a kezdő sípszó pillanatában pedig az „Itthon vagyunk!” skandálásába kezdtek.

A szentgyörgyiek már az első percben megszerezhették volna a vezetést, Fülöp István szabadrúgása a jobb kapufán csattant. A folytatásban mezőnyfölényben játszott a Sepsi OSK, amely védekezésre kényszerítette a vendégcsapatot, majd Yasin Hamed lövését akadályozta meg az egyik védő, később pedig Fülöp próbálkozását védte Mihai Mincă. A 44. percben az addig egy kapura lövést sem jegyző FC Voluntari büntetőrúgáshoz jutott, miután Ousmane Viera Adrian Bălan elleni megmozdulását szabálytalannak ítélte. A tizenegyest Laurențiu Marinescu könnyedén a bal alsóba gurította (0–1).

A házigazdák a második félidőben hamar egyenlítettek: Hamed iramodott meg a büntetőterületen belül, viszont Marian Pleașcă szabálytalanul állította meg, így a piros-fehérek is tizenegyeshez jutottak, amelyet Fülöp magabiztosan értékesített (1–1). Az egyenlítő találatot követően többet kezdeményezett a Sepsi OSK, viszont az 50. percben az Ilfov megyeiek álltak közel a gólszerzéshez, Petre Ivanovici próbálkozását Victor Rîmniceanu védte. Nem sokkal később a tizenhatos vonalon belül Hadnagy Attila ellen szabálytalankodott Lucian Cazan, így a Fülöp újra büntetőrúgást végezhetett, és ezúttal sem hibázott (2–1).

Az FC Voluntari a folytatásban az egyenlítésért támadott, viszont a befejezésnél pontatlanok voltak, egészen a ráadás második percéig, amikor Cazan bal oldali beadását a védők közül kiemelkedő Bălan fejjel a rövid sarokba csúsztatta (2–2). A Sepsi OSK értékes pontokat veszített, de a mérkőzés végén felhangzott a „Szép volt, fiúk!” és a Székely himnuszt is elénekelték.

A piros-fehérek tizenkét ponttal továbbra is az osztályozót jelentő 12. helyen állnak, megelőzve a Medgyesi Gázmetán és a Bukaresti Juventus csapatát. A válogatott szünet miatt közel két hétig szünetel az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Sepsi OSK legközelebb csak egy hónap múlva játszik az MSC Stadionban. Előtte két idegenbeli találkozón lép pályára, előbb április 2-án a Temesvári Poli, majd április 9-én a Bukaresti Juventus ellen.

 

Mestermérleg

Eugen Neagoe: „Szomorú és csalódott vagyok, mert két értékes pontot veszítettünk a hosszabbításban. Ha koncentráltabban játszunk és jobban figyelünk az ellentámadásoknál, a harmadik gólunkat is megszerezhettük volna, és lezárhattuk volna a mérkőzést. Nagyon sajnálom a játékosaimat, mert fantasztikus erőkifejtést végeztek a mérkőzésen, az utolsó pillanatig harcoltak és minden labdáért küzdöttek, de a szurkolókat is sajnálom. Szeretném, ha a folytatásban is ilyen szép számban látogatnának ki a meccseinkre, mert szükségünk van a támogatásukra. Nagyon szerettem volna, ha győzelemmel mutatkozunk be hazai pályán, mert így meghálálhattuk volna, hogy minden kiszállásra elkísérnek és folyamatosan biztatnak. Véleményem szerint a Voluntari büntetőrúgását nagyon könnyen befújta a játékvezető, viszont egy Fülöp ellen elkövetett egyértelmű szabálytalanságot nem ítélt meg.”

Claudiu Niculescu: „Igazságosnak találom az eredményt, volt erőnk hátrányból felállni, nyomás alá helyezni az ellenfelet, és a hosszabbításban egyenlítettünk. El kell mondanom, hogy lenyűgözött mindaz, amit a stadionban láttam: megtelt lelátók, civilizált közönség, amely szünet nélkül biztatta csapatát. Bárcsak minden meccsen ilyen hangulatban léphetnénk pályára Romániában, de ez nem fog megvalósulni. Gratulálok a klub vezetőségének mindazért, amit megvalósítottak. Egy jó csapatot raktak össze, amely sok problémát okoz az ide látogató alakulatoknak a közönség gyakorolta nyomásnak köszönhetően.”

 

Labdarúgó I. liga, alsóházi rájátszás, 2. forduló: Sepsi OSK–FC Voluntari 2–2 (0–1).

Sepsiszentgyörgy, MSC Stadion, mintegy 4800 néző. Vezette: Cătălin Popa (Piteşti). Sepsi OSK: Rîmniceanu – Dalmau, Viera, Obšivač, Sato – Ghinga, Gorrin (Petrovic, 64.) – Tandia, Fülöp, Hamed (Petre, 69.) – Hadnagy (Simonovski, 74.). Vezetőedző: Eugen Neagoe. FC Voluntari: Mincă – Pleașcă, Cazan, Balaur, Bucurică (Achim, 60.) – Lazăr, Marinescu (Cernat, 78.) – Căpățînă (Deac, 75.), Ivanovici, Benzar – Bălan. Vezetőedző: Claudiu Niculescu. Gólszerzők: Fülöp (49., 71. – mindkettőt tizenegyesből), illetve Marinescu (45+1. – tizenegyesből), Bălan (90+2.). Sárga lap: Fülöp (52.), Rîmniceanu (90+1.), illetve Lazăr (4.), Bălan (82.), Benzar (90+6.).

Az alsóházi rájátszás rangsora:

1. Dinamo       1          0          0          3–0      23

2. Botoşani      0          1          0          0–0      21

3. Voluntari      1          1          0          3–2      18

4. Chiajna        0          1          1          2–3      15

5. Temesvár     0          0          2          0–2      14

6. Sepsi OSK    0          2          0          3–3      12

7. Medgyes      1          0          1          2–4      11

8. Juventus      1          1          0          1–0      10

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2018-03-20: Világfigyelő - :

Biztosítani a biztonsághoz való jogot (A magyar külügyminiszter Genfben)

A kormány legfontosabb feladata: biztosítani a biztonsághoz való jogot – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Genfben Magyarországnak a migrációról szóló kormányjelentését magyarázva és védve az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában.
2018-03-20: Közélet - Farkas Réka:

Puskás Bálint: Szégyenletes döntést hozott az Alkotmánybíróság

Felháborodva fogadta Puskás Bálint egykori alkotmánybíró a bukaresti taláros testület hétfői, a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében hozott döntését. Amint lapunknak elmondta, elfogadhatatlan egykori kollégái indoklása, és szégyelli, hogy tagja volt a román Alkotmánybíróságnak.