Szent Benedek-búcsú SepsiszentgyörgyönImádkozzál és dolgozzál

2018. március 23., péntek, Közélet

Szerdán tartották román és magyar nyelven Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedi, Szent Benedek – Európa védőszentje – tiszteletére felszentelt templom búcsúját. Az esti magyar nyelvű ünnepi szentmise főcelebránsa Lokodi Attila plébános volt, a prédikációt Simó Gábor Mikóújfaluban szolgáló plébános közvetítette Hajdú János főesperes és a kerületi papság, illetve az ünneplő egyházközség jelenlétében.

A szentegyházasfalvi születésű Simó Gábor a szentbenedeki (a templombelső falán is olvasható) jelmondatot értelmezte és bontotta ki részletesen: Ora et labora – Imádkozzál és dolgozzál.

Több írót, költőt, filozófust és egy fríz közmondást is felsorakoztatva igazolta azt az állítást, miszerint a munka az üdvösség reménye.

Az emberré válás, az egész emberré válás feltétele a lélekkel végzett munka, a szellemi erőkifejtés, valamint az a képesség, hogy uralkodjunk szenvedélyeink felett. Felelősségre kell törekedni, hogy önmagunk előtt ne szégyenkezzünk. Az ima összeszedettséggel kezdődik, és ez emberi életünk minden mozzanatában benne kell legyen. Szent Benedek tanú volt, az imádság és munka, a szeretet, a meg nem rettenés tanúja. A halál nyereség volt számára – összegzett a plébános. Az ő példáját szem előtt tartva gyakorolhatjuk az Ora et labora szellemét, imádkozva és dolgozva a mindennapokban – fogalmazhatjuk meg a búcsú üzenetét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2018-03-23: Közélet - Iochom István:

A fahulladék értékes energiaforrás

Értékes energiaforrás a fahulladék – ennek a tudatosítása is célja a Bio4Eco európai uniós programnak, amelynek részeként hat országból – Finnországból, Lettországból, Franciaországból, Katalóniából, Szlovéniából és Olaszországból – érkeztek látogatók, hogy vendéglátóik, a Green Energy Egyesület munkatársai bemutassák a kisebb méretű, biomassza alapú létesítményeket.
2018-03-23: Közélet - Fekete Réka:

Több pénzre és jobb törvényekre van szükség (Szociális szolgáltatások)

A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteknek és intézményeknek elsősorban helyi, megyei szinten kell együttműködniük ahhoz, hogy a segítség hatékonyabban eljusson a rászorulókhoz, de a terepmunka során tapasztaltak alapján a törvények jobbá tételéért is tehetnek, mert munkájukat gyakran éppen a nem megfelelő jogszabályok nehezítik vagy akadályozzák – szögezték le a Kovászna Megyei Vöröskereszt sepsiszentgyörgyi székházában tegnap tartott szociális hálózati találkozó résztvevői.