„Háziszőttest” a piacra!

2018. március 27., kedd, Gazdakör

Gyakran hallani faluhelyen, hogy nincs miből megélni, nehéz értékesíteni a termékeket. Ez nem igaz, értékekkel vagyunk körülvéve, egy kis akarattal, elképzeléssel ezek árúvá alakíthatók, ha pedig összefogás van, akkor az értékesítés is megoldható – ezt az üzenetet közvetítette az ozsdolai gazdatalálkozón bemutatott termékstand. Az elismerésről is szólt: ott volt kiállítva az ozsdolai csipkebogyólekvárt értékelő oklevél, melyet tavaly Szlovákiában, a IV. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen nyert Páll Ildikó.

  • Csábító házi termékek a polcokon. A szerző felvétele
    Csábító házi termékek a polcokon. A szerző felvétele

Legfelül a hústermékek díszelegtek. Füstölt szalonna, többféle kolbász, szalámi. Minek eladni aprópénzért a vágóállatot, mikor a feldolgozással többletérték teremthető.

Nem feledték kertjeink értéktárának fűszernövényeit sem. Kecses csokorba kötött szárított kapor, csombor, hosszú fűzér csípős paprikából (ki meri mondani, hogy csak a szegedi az igazi?), szép koszorúba font fokhagyma, hagyma ontotta illatát. Erdők-mezők és kertek terméseiből készült dzsemek, befőttek, kompótok, savanyúságok csábították a szemlélődőket. Felcímkézett üvegekben sorakoztak a finomságok, fel sem lehet sorolni, mennyi különlegességet állítottak elő az ozsdolai asszonyok. A méhészek a maguk során mézzel, virágporral, propolisszal gazdagították az ajánlatot.

Egy kosárnyi tojás is ott díszelgett. Tyúk, kacsa, liba, pulyka tojása – ennél több hagyományos háziszárnyasunk nincs is, de ezek mind megtalálhatóak az ozsdolai portákon.

A szövetkezés nem újdonság a faluban – a végére hagytuk a kiállított, az összefogás sikerét bizonyító tejtermékeket. A Kézdi Lacto Coop Szövetkezet címkéivel kerülnek a forgalomba a Székelykeresztúron készülő finomságok. Egyedi ízük az ozsdolai tejnek is köszönhető, hiszen a helyi gazdaegyesület alapító tagja a szövetkezetnek, a tejet a szervezeten keresztül értékesítik a gazdák. Ha nem létesítenek szövetkezetet, mára csak emlék lenne a tejtermelés Felső-Háromszéken. De a Covalact kivonulását ellensúlyozta a szövetkezet, melynek születésénél a gazdatársadalom, a politikum, önkormányzatok, intézmények bábáskodtak közösen. Dicséretes összefogás, de ami mindennél fontosabb: eredményes. Ilyen sikereket lehetne elérni az ozsdolai kiállításon bemutatott házias termékekkel is. Higgyék el, kelendők lesznek a helyben készült „háziszőttesek” is, csak piacra kell vinni őket. Ozsdolán már csak ez maradt hátra, a termékeket kigondolták, elkészítették, piacképesen csomagolták, a stand révén a reklámozást is megkezdték.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 130
szavazógép
2018-03-27: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

A jelenre koncentrálok (Színházi tükör)

Beczásy Áront elsősorban színészként ismeri a sepsiszentgyörgyi közönség. Először egy beugrás alkalmával a Meggyeskert Gajev-szerepében láthatták őt a nézők, majd az Alice, a Chioggiai csetepaté és az Anna legenda című előadásban kapott szerepet, miután az idei évadtól hivatalosan is tagja lett a Tamási Áron Színház társulatának. Kevesen tudják, hogy diplomás rendező is, aki tavaly mesterizett Bocsárdi László osztályában.
2018-03-27: Gazdakör - Bokor Gábor:

Felsőháromszéki gazdatalálkozó Ozsdolán

Ozsdolán tartották a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete által szervezett év eleji gazdatalálkozók utolsó fordulóját. Az elmúlt pénteken több mint kétszáz gazda gyűlt össze az ízlésesen felújított kultúrotthonban. A házigazdák – a polgármesteri hivatal és a Nagy Károly vezette helyi gazdaegyesület – kitettek magukért, az összejövetel és az azt követő közös ebéd jó hangulatban, kultúrműsorral fűszerezve zajlott.