Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eurómilliók a magyar kormánytólKulturális központ épül Sepsiszentgyörgyön

2018. március 29., csütörtök, Közélet

A magyar kormány mintegy 13 millió eurónak megfelelő célirányos támogatást nyújt három sepsiszentgyörgyi művelődési intézmény új székházainak létrehozására, mely a helyi közszállítási vállalat, a Multitrans vállalat jelenlegi telephelyén kaphat helyet – jelentette be csütörtökön a témához igazodó helyszínen, egy autóbuszban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat vezetősége, valamint a városi közszolgáltatási vállalat irányítója.

  • Gyakorlatilag új városrész épül Sepsiszentgyörgyön a piac környékén. Albert Levente felvétele
    Gyakorlatilag új városrész épül Sepsiszentgyörgyön a piac környékén. Albert Levente felvétele

A szerdai budapesti döntés értelmében most már egyértelmű, hogy Magyarország kormánya négymilliárd forinttal támogatja azt a beruházást, mely nyomán egy épülettömbben új székházat kap a Tamási Áron Színház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, valamint az Erdélyi Művészeti Központ – jelentette be Antal Árpád polgármester. Az elöljáró azt is közölte, kibocsátották az urbanisztikai bizonylatot a területrendezési terv elkészítésére az Ág, Császár Bálint, Nicolae Iorga, Horgász, valamint Bánki Dónát utcák által határolt övezetre, amelynek része a Multitrans jelenlegi telephelye is, és ahová az említett épületegyüttes kerülne. Antal Árpád szerint az elkövetkező három évben megépülő művészeti komplexum – melynek reményeik szerint jövő tavasszal már neki tudnak látni – egyrészt a városkép szempontjából hoz jelentős változást, másrészt az említett intézmények számára teremt a 21. századnak megfelelő körülményeket. Antal Árpád hozzátette: a budapesti támogatás egy keretösszeg, mivel egyelőre pontos költségekkel nem lehet számolni, hiszen a tervek nem készültek el.

Az elöljáró köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, Lázár János miniszternek, valamint Semjén Zsolt kormányfő-helyettesnek, amiért felkarolták és támogatásra érdemesnek ítélték az önkormányzat ezen tervét.

A magyar kormány által jóváhagyott támogatás ugyanakkor az önkormányzatnak a Multitrans városi közszállítási vállalattal kapcsolatos terveire is kihatással van. Erről Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, valamint Tittesz Zoltán igazgató beszélt. Amint arról már korábban szó volt, hosszabb várakozás után végre lehetőség nyílik uniós alapokra pályázni, amelyekből egyrészt el tudják költöztetni a társaság telephelyét a szépmezői ipari parkba, másrészt korszerű eszközöket – egyebek mellett elektromos buszokat – tudnak beszerezni. Tóth-Birtan Csaba a pályázat kapcsán elmondta: a Regionális Operatív Program megyeszékhelyeknek szóló tengelyéhez év végéig nyújthatják be az igénylést. Sepsiszentgyörgynek 17 millió euróra van lehetősége pályázni, ennek az összegnek a nagy részét a vállalat korszerűsítésére fordítják.

Tizenkét elektromos busz vásárlása az egyik fő tétel, a másik a vállalat telephelyének elköltöztetése a szépmezői ipari parkba.

Az elképzelés részei az utasok kényelmét, illetve a vállalat követési pontosságát szolgáló további beruházások is: új GPS-követési rendszer, elektronikus jegyvásárlás, utasszámláló. Az önkormányzat már nekilátott az iratcsomó elkészítéséhez, még zajlik a forgalomfelmérési tanulmány kidolgozása, lezárása május végére várható (ez ügyben a végső változat elfogadása előtt a civilekkel is egyeztetnek). Párhuzamosan a célszerűségi tanulmány közbeszerzése is zajlik, majd ha ez megvan, jöhetnek a megvalósíthatósági tanulmányok.

A pályázati önrész két százalék, a 17 millióból 30 százalék infrastrukturális fejlesztésekre (buszsáv, buszmegálló, bicikliutak kialakítása, felújítása) használható fel azokon a szakaszokon, melyeket a közszállítás járatai számára jelölnek ki.

Felvetésünkre Tóth-Birtan Csaba elmondta: a beruházást 2023-ig kell befejezni, más határidőket megbecsülni (így a pályázat elbírálását) egyelőre korai. Mind ő, mind Tittesz Zoltán jelezte: a budapesti támogatás megsürgeti a költöztetést, és várhatóan egy időszakos telephelyet alakítanak ki az ipari parkba, a végleges pedig a pályázat végrehajtása során készül el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2018-03-30: Sport - :

Kitilthatják a címvédőt a Tourról (Kerékpározás)

Amennyiben a július 7-ei rajtig nem tisztázódik a doppingügye, megtagadhatják az indulási jogot a négyszeres győztes, címvédő Chris Froome-tól a Tour de France kerékpáros körverseny szervezői. Az angol Daily Mail című lap a múlt héten azt írta, hogy a rendezőknek lehetősége van erre, és fontolóra is veszik ezt a lépést.
2018-03-30: Közélet - Ferencz Csaba:

Hogyan szavazzunk? (Magyarországi választások)

Már csak egy hét van az április 8-i magyarországi országgyűlési választásokig. A külföldön élő, Magyarországon állandó lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára másodszor válik lehetővé, hogy véleményt mondjanak arról, melyik politikai párt, vagy koalíció alakítson kormányt. Tóth László csíkszeredai főkonzult arról kérdeztük, melyek a legfontosabb gyakorlati tudnivalók annak érdekében, hogy a levélszavazatok érvényesek legyenek és időben eljussanak a címzetthez.