Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Otthon ülhetik le börtönbüntetésüket a korrupcióért elítéltek?

2018. április 4., szerda, Belföld

Lakóhelyükön tölthetnék le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek, beleértve azokat is, akiket korrupciós bűncselekmények miatt küldtek bíróság elé – többek között erről rendelkezik az a törvényjavaslat, amelyet kedden tárgyalt a képviselőház jogi bizottsága.

A testület tagjai keddi ülésükön összevontak három, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és az RMDSZ által benyújtott indítványt, amelyeket kiegészítettek a Szociáldemokrata Párt (SZDP) módosító javaslataival. A liberálisok tiltakoztak ez ellen, hangsúlyozva, hogy a módosító javaslatok alapjaiban változtatják meg tervezetüket.

A jogi szakbizottság által jóváhagyott tervezet a következő megoldásokat javasolja a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként: az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön töltik le – ez esetben a felügyeletet elektronikus karkötővel biztosítják –; büntetésüket csak hétvégén, szombaton és vasárnap töltik, külön erre a célra létesített központokban, nyitott rendszerű büntetés-végrehajtási intézményekben vagy abban a börtönben, amelyikben előzőleg leülték büntetésük egyötödét; úgynevezett vegyes rendszerben töltik büntetésüket, azaz hét közben közmunkát vállalnak, hétvégén pedig az erre a célra létesített központokban ülnek.
Mindegyik alternatíva csak a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítéltek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét letöltötték valamely büntetés-végrehajtási intézetben. Az erőszakos bűncselekmények miatt elítéltekre, illetve azokra, akik a börtönbüntetés alatt valamilyen fegyelmi kihágást követtek el, nem érvényes a rendelkezés. Az indítvány eredetileg azt is előírta, hogy a hivatali vagy korrupciós bűncselekményeket elkövetők, illetve a visszaesők esetében sem alkalmazhatóak ezen alternatívák, ezt a kitételt azonban törölték a bizottságban.

A testület arról is döntött, hogy a legtöbb egy év szabadságvesztésre ítéltek házi őrizetben tölthetik le büntetésüket, kivéve azokat, akik erőszakos bűncselekményeket követtek el. Az RMDSZ módosító javaslata értelmében ugyanakkor minden megírt tudományos munka vagy szabadalmaztatott találmány húsz nappal lerövidítené a szabadságvesztést.

Ioan Cupşa NLP-s képviselő szerint az alakulata által európai modell alapján kidolgozott indítványt a szakbizottságban „eltorzította” az SZDP, ezért a NLP nem fogja megszavazni a tervezetet, sőt ha esedékes lesz, alkotmányossági kifogást emel majd ellene. A Mentsétek meg Romániát Szövetséget képviselő Stelian Ion szerint ezekkel a módosításokkal a szociáldemokraták bátorítják a bűnözést és a korrupciót.
Erre reagálva az alsóház jogi bizottságának SZDP-s elnöke, Eugen Nicolicea kifejtette, a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként megszabott intézkedésekre vonatkozó kitételeket más országok példája ihlette. Az ellenzék azon felvetése kapcsán, miszerint javaslatukra a korrupciós bűntettek miatt elítéltekre is vonatkozik a tervezet, Nicolicea azt mondta, „félreértésről” van szó, amely a közvéleménynek a témával szembeni érzékenységén alapul.
A szakbizottság kedden elhalasztotta a tervezetről szóló szavazást. A módosításokról a képviselőház dönt első házként.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2215
szavazógép
2018-04-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Otthonteremtő dekoratív termékek az újonnan nyílt Nobila Casa üzletben! (Fizetett hirdetés)

A kolozsvári székhelyű Nobila Casa megnyitotta üzletét Sepsiszentgyörgyön, ahol szeretettel várja a lakberendezést kedvelőket és mindazokat, akiknek fontos az otthon melege, ugyanakkor személyiséget szeretnének kölcsönözni lakásuknak a mai trendekkel. A Nobila Casa vásárlói 10 százalék kedvezményben részesülnek a nyitást követő egy hónapban.
2018-04-04: Közélet - :

Még érkeznek a szavazólapok, ne postán küldjük vissza!

Többen panaszkodnak, hogy nem érkezett meg az április 8-i magyar országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges szavazólap. Szerkesztőségünkben is többen jelezték a gondot, de a Demokrácia Központokat, illetve az RMDSZ-irodákat is számos szavazni vágyó kereste meg az ügyben. Nem ritka az olyan eset sem, hogy a család valamely tagja már megkapta a borítékot, ugyanott lakó hozzátartozója pedig nem. Minthogy péntekig még érkezhetnek a borítékok, a legfontosabb, hogy azokat ne postára tegyük fel, mert nem biztos, hogy visszaérnek Budapestre időben, inkább a partnerszervezetekhez adjuk le – segít az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt, az EMNT, az SZNT, a magyar egyházak –, amelyek eljuttatják a csíkszeredai főkonzulátusra.