Szent György NapokIrodalom és zene a múzeumkertben

2018. április 5., csütörtök, Közélet
Minden korosztályhoz szóló, színvonalas programmal várja idén is közönségét a Székely Nemzeti Múzeum által befogadott Kultúrkert, a városnapok jól bejáratott, sokak által kedvelt helyszíne ezúttal a zene, tánc és irodalom találkozási pontja lesz. Itt működik továbbra is a borudvar, és lehetőség nyílik majd gasztronómiai kalandozásokra is.
  • Mădălin Guruianu, Ana Crăciun-Lambru, Knopp Ildikó és Vargha Mihály a múzaeumban tartott sajtótájékoztatón. Henning János felvétele
    Mădălin Guruianu, Ana Crăciun-Lambru, Knopp Ildikó és Vargha Mihály a múzaeumban tartott sajtótájékoztatón. Henning János felvétele
A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából április 27-én egy Weöres Sándor-kiállítás megnyitójával indul a Székely Nemzeti Múzeumhoz köthető rendezvénysorozat. Rendhagyó módon, nagyon sok képzőművészeti alkotással tárja az érdeklődök elé a Weöres-életművet, erőssége a múzeumpedagógiai foglalkozás, amely főként a kisiskolások, diákok számára igen fontos – vázolta a kiállítás kapcsán tegnap Vargha Mihály intézményvezető. Kiemelte, a megnyitón a költő barátja, Sebő Ferenc is muzsikál majd, később pedig a Kultúrkert színpadán is hallhatják az érdeklődők a Sebő együttest. Érdemes lesz meglátogatni a kiállítást a városnapi hétvégén, hiszen egyebek mellett díjmentes tárlatvezetést tartanak külön gyermekeknek és felnőtteknek is (a kiállítás egyébként csak jegyváltással látogatható – szerk.megj.).
A Kultúrkert színpadán ismert és kedvelt előadók lépnek fel, többek közt Szokolay Dongó Balázst és az Ördögborda néptáncegyüttest láthatjuk-hallhatjuk április 27-én, szombaton, április 28-án a budapesti Road Six Sax és a Góbé zenekar koncertezik, de magyarpalatkai hagyományőrző zenészek is muzsikálnak, a Kónya Ádám Művelődési Ház néptáncosai pedig Bajusz című táncjátékukat mutatják be. Április 28-án, vasárnap tradicionális gipsy jazzt hallhatunk, a 20-as, 30-as évek szving- és dzsesszzenéjét a Canarro együttes eleveníti fel, de fellép a bukaresti Trei Parale is, majd megfordul a színpadon Tőkés Zsolt és bandája, továbbá a Kolozsváron alakult, diákokból verbuválódott Ördögtérgye együttes.
A Borudvarban az ízletes nedűk mellé harapnivalót is kínálnak, lesz sajt, aprópecsenye és zsíros kenyér, és bemutatkozik az Erdélyi Konyha gasztrofolyóirat is – a lap egyébként bográcsozással készül erre az alkalomra –, és meghívtak egy kézművessör-készítőt is a múzeumkertbe – tájékoztatott Vargha Mihály.
Aktív, értékes helyi zenekarok is fellépnek a városnapok főszínpadán – erről a szervezők nevében Knop Ildikó beszélt tegnap. Kiemelte, a tavaly másfél évtizedes fennállását ünneplő Transylmánia mellett a rétyi fúvósokkal kiegészült sZempöl zenekar koncertezik április 27-én, másnap a Moson Big Band is fellép – ők Sepsiszentgyörgy testvérvárosából, Mosonmagyaróvárról érkeznek a városünnepre –, április 29-én pedig a Lady & The Tramps képviseli a helyi zenészeket a főszínpadi műsorban.
Érdekes, minden korosztálynak szóló kulturális programot népszerűsített a tegnapi sajtótájékoztatón a bukaresti Gyermek Vígszínház (Opera Comică pentru Copii) menedzserhelyettese, Mădălin Guruianu. Az Onix és Barton című nagy sikerű előadást – egy kiskutya és egy macska találkozásának történetét – április 22-én lehet megtekinteni a Tamási Áron Színházban. A darabot rendező Ana Crăciun-Lambru úgy fogalmazott, a gyermekelőadás tulajdonképpen üzenet a toleranciáról és a barátságról, a különbségek elfogadásáról.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-05 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-04-04: Sport - Miska Brigitta:

Rîmniceanu és Petre távozott a piros-fehérektől (Labdarúgás, I. liga)

A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban érdekelt Sepsi OSK szerdán közleményben jelentette be, hogy megválik két játékosától. A sepsiszentgyörgyi klub közös megegyezéssel szerződést bontott Victor Rîmniceanu kapussal és Patrick Petre középpályással.
2018-04-05: Közélet - Ferencz Csaba:

Elégedetlenek a helyi vendéglősök (Szent György Napok)

Négy helyi vendéglátóipari cég nehezményezi, hogy a Szent György Napokon felállítandó lacikonyhákért kiírt versenytárgyaláson szabálytalanság történt, így egy kivételével kiszorultak a városnapok forgatagából.