Szent György NapokTízéves a fiatalok szigete

2018. április 5., csütörtök, Közélet
Az ifjúsági sátor tízéves fennállásának megünneplésére rendhagyó programmal készülnek a Szent György Napok egyik hagyományossá vált helyszínének szervezői. A gazdagnak ígérkező kínálat biztosításához több év kihagyás után az Erdélyi Magyar Ifjak is csatlakoztak a Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit), valamint az Ecou Egyesület mellett.
  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele
A városnapokon egy fiataloknak szóló tér kialakításának ötlete még 2008-ban vetődött fel, 2009-ben Miért-sátorként üzemelt, majd 2010-től a román fiatalokat tömörítő Ecou szervezet is társult. Mára sátorból udvarrá nőtte ki magát a kezdeményezés – idézte fel a kezdeteket Kelemen Szilárd Péter. A Hárit elnöke szerint az idei év több szempontból is elhozta az érettséget, miután tisztázták, melyik a legmegfelelőbb helyszín, visszatérnek a városháza udvarára. Nem kerülhetik ki a centenárium évét sem, ezért egy üzenettel és egy bejelentéssel is készülnek. Előbbivel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy immáron tíz éve Sepsiszentgyörgyön a magyar és román fiatalok közösen gondolkodva képesek hasznos programokat létrehozni. A bejelentés egy többlépcsős a román nyelv elsajátítását célzó programsorozat elindításáról szól, mely a Párbeszédért és Identitásért, az Ecou egyesület és a Hárit együttműködése nyomán valósul meg.
Többéves kihagyás után az EMI is csatlakozott a szervezői gárdához, így a diákzenekarok versenyének is az ifjúsági udvar ad otthont idén – mondta el Antal Balázs, a Hárit ügyvezető alelnöke. Az ifjúsági udvar főszervezője szerint a tavalyi mottót megőrizve („trendi és fiatalos”) összetettebb programmal jelentkeznek idén, melynek egyik pillére a szórakoztatás, találkozás, másik az önkéntesség lesz. Előbbi kapcsán Antal Balázs elmondta: több kerekasztal beszélgetést is szerveznek, vloggerek, sportolók, lemezlovasok, valamint a megye 13 diáktanácsa számára. Emellett humorest is szerepel a programban, erdélyi fellépőkkel, illetve a zenei kínálatot mások mellett a Soulwave, a Dreamland biztosítja, illetve több lemezlovas, esténként pedig silent-partikra várnak mindenkit. Az önkéntesek – a Hárit részéről 178-an, az Ecou részéről 40-en – képzéssorozaton, illetve előadásokon vesznek részt több témakörben – tette hozzá Antal Balázs.
Alexandru Újvárosi az Ecou Egyesület részéről röviden ismertette azokat a programokat melyek az Ecou jóvoltából válnak valóra. Idén is lesz tehetségkutató (Saint George Got Talent néven), melynek nyertese a bonchidai Electric Castle fesztiválra szóló belépővel gazdagodik, de Awake, Sic Fest és Vibe beugrókat is osztogatnak a résztvevőknek. Emellett a Kids Magic Production négy fiatal felfedezettje is fellép, illetve meglepetésként levetítik a sokak által egyszerűen Manóként ismert Ráduly Botond új videoklipjét. A programban szerepelnek a megszokott közönségtalálkozók is a városnapokon fellépő román és magyar előadókkal.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-05 09:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-04-05: Közélet - Ferencz Csaba:

Elégedetlenek a helyi vendéglősök (Szent György Napok)

Négy helyi vendéglátóipari cég nehezményezi, hogy a Szent György Napokon felállítandó lacikonyhákért kiírt versenytárgyaláson szabálytalanság történt, így egy kivételével kiszorultak a városnapok forgatagából.
2018-04-05: Belföld - :

Csak az kap fizetést, akinek kértek (Húsvét előtt)

A közalkalmazottak megkapják fizetésüket az ortodox húsvét előtt, a nyugdíjakat azonban nem folyósítják – közölte kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök. Tegnap Eugen Teodorovici pénzügyminiszter helyesbített: csak azok a közalkalmazotti kategóriák kapják meg a bérüket, akik ezt igényelték.