Közszállítás SepsiszentgyörgyönSok kilométer, „nagykorú” buszok

2018. április 6., péntek, Közélet
Közel ötszázezer kilométert tettek meg az elmúlt évben a sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalat autóbuszai, ami nagyjából 2,5 millió utazást jelent – egyebek mellett erről számolt be Tittesz Zoltán, a Multi Trans részvénytársaság igazgatója. Az önkormányzati vállalat vezetője szerint a meglévő gépparkkal egyelőre gond nélkül biztosítható a szolgáltatás, de a megújulásnak is eljött az ideje.
  • Az autóbuszok életkora általában meghaladja a 10–15 évet. Fotó: Vargyasi Levente
    Az autóbuszok életkora általában meghaladja a 10–15 évet. Fotó: Vargyasi Levente
A Multi Trans jelenleg 49 alkalmazottat foglalkoztat, közülük 19 buszsofőr, akik 12 járművel biztosítják 20 útvonalon (ebből négy fővonal) a közszállítást. Számításaik szerint a buszok munkanapokon nagyjából 1500 kilométert, míg ünnepnapokon és hétvégéken ennek mintegy felét teszik meg, éves átlagban ez 480 ezer kilométert jelent. A 2017-es évi összesítés szerint 2,5 millió utazást jegyeztek – sorolta az adatokat Tittesz Zoltán. Az igazgató ugyanakkor felidézte, 1997-től működik jelenlegi felállásban a vállalat, azaz kizárólag közszállítási szolgáltatást biztosítanak. Elődjét 1973-ban hozták létre megyei cégként – tevékenysége akkor még a teherszállításra is kiterjedt. Tittesz Zoltán arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben a jegyeladásban csökkenést tapasztaltak, viszont több bérletet váltottak. Okát az igazgató abban látja, hogy az emberek rájöttek, amennyiben rendszeresen használják a közszállítást, jobban megéri a havonta 60 lejbe kerülő bérletet kiváltani, mint kétlejes, egy utazásra feljogosító jegyet vásárolni. A kihasználtságot illetően Tittesz kifejtette: a legsűrűbb órák a reggeli, valamint a kora délutániak, ekkor 2–3 perces késések is becsúsznak, mivel a buszok is lassabban tudnak haladni a megnövekedett forgalomban.
Újságírói kérdésre az igazgató elmondta, sajnos nem ritkák a rongálások, a buszokat és a megállókat sem kímélik (a menetrendeket rendszeresen letépik), de leggyakrabban a két jegyautomata az „áldozat”. Szinte naponta kell kisebb gyűjteménynek megfelelő szemetet eltávolítani ezekből a fagylaltpálcikáktól a gombon keresztül a rágógumiig. Minkét jegyautomatájuk érzékeny műszer, ha nem odaillő tárgyat érzékelnek, leállnak, ezért munkatársaiknak többször ki kell szállniuk. A panaszokat illetően Tittesz Zoltán elmondta, általában a késésekre vonatkoznak, esetenként a sofőröket is jelentik, de sok az indokolatlan, jogtalan vád. Nehéz időszakuk volt tavaly őszig, amíg az önkormányzat megvásárolta a használt, de újszerű állapotban lévő járműveket. A buszok átlagéletkora 18 év.
Az igazgató elmondta: az elmúlt években megpróbálták lehetőleg úgy működési szinten tartani és biztosítani a közszállítást, hogy túl sok pénzt ne áldozzanak a meglévő infrastruktúrára, mivel a teljes korszerűsítést uniós alapokból kívánják megoldani. Az a közszállítási szolgáltatás, amit megálmodtak példaértékű lehet. Bíznak benne, sikerül tudatosítaniuk a lakosságban is, hogy a közszállítás kényelmesebb, kiszámíthatóbb és olcsóbb megoldás, mint hogy mindenki a saját járművét használja, főképp a jelentősen megnövekedett sepsiszentgyörgyi forgalomban.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-06 09:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-04-06: Sport - Tibodi Ferenc:

Hat dobogós helyezés (Cselgáncs)

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK cselgáncsozói az osztrák Kufsteinben töltötték az elmúlt hét végét, ahol Veres László és Czifra Attila tanítványai a nemzetközi Tojás Kupán léptek tatamira és hat dobogós helyezést szereztek. A céhes városbéli sportklub tizenhat dzsudokáját nevezte a megmérettetésre.
2018-04-06: Máról holnapra - Mózes László:

Nyelvi jogainkért

Elismer és visszafogottan dorgál az Európa Tanács tegnapi, Romániát illető jelentése. A strasbourgi testület dokumentuma a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát értékeli, pozitívumként említve, hogy a legtöbb kisebbség számára „messzemenően” biztosított az anyanyelvhasználat a kultúra háza táján. Megjegyezték ellenben, hogy a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát szélesíteni kellene az igazságszolgáltatásban és a gazdasági életben, mi több, felszólították a döntéshozókat, a közigazgatásban is értékeljék újra a kisebbségi nyelvek hivatalos használatának küszöbértékét.