Népszerűsítenék Kovásznát

2018. április 6., péntek, Közélet
Kovászna helyi tanácsának is bemutatta 2017-es tevékenységi beszámolóját a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. Az összesítés a szervezet sokrétű ténykedését ismerteti, ezt a tanácsosok is értékelték, de a működéssel kapcsolatban több kérdést is megfogalmaztak a városatyák.
  • Erősebb jelenlétet kér a megyei turisztikai reklámokban Kovászna. A szerző felvétele
    Erősebb jelenlétet kér a megyei turisztikai reklámokban Kovászna. A szerző felvétele
Tavaly több szakvásáron, eseményen, kiállításon népszerűsítették Kovászna megye turisztikai eseményeit itthon és külföldön is. Információs körutat szerveztek hazai és külföldi bloggerek és véleményformálók számára, ennek során tavaly nyáron a TVR 2 kisfilmet is forgatott a megye hét csodájáról. Visit Covasna címen mobilapplikációt készítettek, amelynek segítségével a vendég könnyen eligazodhat Háromszéken. Sokrétű tevékenységet folytattak a kovásznai turisztikai információs központban is – a hivatal személyzetét is az egyesület fizeti.
2017-ben Kovászna 55 ezer lejes tagdíjjal járult hozzá az egyesület működéséhez – hangzott el. Szabó Levente érdeklődött elsőként a tagsági díj felhasználásáról, utána több tanácsos is felvetette: jó lenne, ha ezt az pénzt egészében Kovászna népszerűsítésére használnák fel, és a megyei tanács tagdíjából (amely tavaly 800 ezer lejre rúgott, a költségvetéshez hozzájárultak a Borvíz útja projektben részt vevő települések is, de az pénzt a fürdők működésére fordítják) finanszíroznák Háromszék más vidékeinek bemutatását. Az is elhangzott, ebből a pénzből akár a polgármesteri hivatal is reklámozhatná a fürdővárost a Tourinfo irodán keresztül (ehhez a tevékenységhez akkreditációt kell szereznie – fűzte hozzá Enea Vasilica jegyzőnő), és így okafogyottá válna az egyesületben való részvétel. 
A hosszas vita során Gyerő József polgármester hívta fel a figyelmet: most nem arról kell szavazni, hogy Kovászna marad vagy sem az egyesületben, csupán a beszámoló értékelésről van szó. Kádár Gyula szerint Kovászna nem maradhat ki Háromszék régiószintű népszerűsítéséből, de hangsúlyosabbá kell tenni a fürdőváros reklámozását.
A román közösség képviselői más nézőpontokat is megfogalmaztak. Szerintük a jövőben a román közösség jellegzetességeit is meg kellene jelentetni a reklámanyagokban – például a tündérvölgyi dák várat –, de a centenárium alkalmával a helyi szokások is helyet kaphatnának a promócióban. Tágabb értelemben Székelyföld reklámozása sem helyes, hiszen ilyen közigazgatási egység nincs, így akár azt lehet gondolni, nincs is Kovászna, Hargita vagy Maros megye – érveltek. Gazda István viccesen válaszolt: az országos időjárás-jelentésekben Dobrogea, Máramaros, Crișana (Körösvidék) térségeket emlegetnek, pedig ilyen közigazgatási egységek sincsenek… Ha az egyesület és Kovászna konkrétabban működne együtt, a helyiek is beleszólhatnának a megjelenő promóciós anyagok tartalmába – hangzott el a végső kérés.
Március elsejétől Sepsiszentgyörgy kilép az egyesületből, így a továbbiakban a megyeháza (1,1 millió lejes tagdíjjal) és Kovászna (55 ezer lejes tagdíjjal) mellet Bölön, Bodok, Szentkatolna, Málnás és Előpatak tagja az egyesületnek (egyenként 82 ezer lejes tagdíjjal). Összességében több mint másfél millió lejből gazdálkodhat idén a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-06 09:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2018-04-06: Máról holnapra - Mózes László:

Nyelvi jogainkért

Elismer és visszafogottan dorgál az Európa Tanács tegnapi, Romániát illető jelentése. A strasbourgi testület dokumentuma a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát értékeli, pozitívumként említve, hogy a legtöbb kisebbség számára „messzemenően” biztosított az anyanyelvhasználat a kultúra háza táján. Megjegyezték ellenben, hogy a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát szélesíteni kellene az igazságszolgáltatásban és a gazdasági életben, mi több, felszólították a döntéshozókat, a közigazgatásban is értékeljék újra a kisebbségi nyelvek hivatalos használatának küszöbértékét.
2018-04-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk,
BÁNDEÁNU ZSUZSA
életének 36. évében 2018. április 4-én méltósággal viselt betegség után Budapesten elhunyt.
Búcsúszertartásáról később tájékoztatunk.
A gyászoló család
4304944