Reflex4 SepsiszentgyörgyönAmikor a belső csendet kihangosítják

2018. április 7., szombat, Közélet
A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Rosmersholm című előadásával vesz részt a REFLEX4 Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Andriy Zholdak nemzetközileg elismert, ukrán származású rendező, Anatolij Vasziljev tanítványa, az orosz színházi tradíció egyik legfontosabb jelenkori képviselője. Előadásaira kivételesen intenzív színészi jelenlét, érzékileg felfokozott vizualitás, lázadó szellemiség jellemző. Ukrajnán kívül fontos, sokakat felkavaró és sokkoló erejű előadásokat hozott létre a német, orosz, román, finn, svéd és svájci színpadokon is. Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták, többek között 2002-ben UNITER- díjjal és 2004-ben az UNESCO előadó-művészeti díjával.
„A színész olyan lény, aki odaajándékozza, lángra lobbantja és táplálja a földön élő emberekben a fényt, s e táplálás által hitet ad nekik az élethez. A színész az, aki hírt ad az embereknek arról, hogy hogyan élhetnének jobban. (…) Ma az emberi lény könnyen elbukhat. Ő a hanyatlás embere. És mi, akik itt vagyunk, nem állhatunk félre, és nem tehetünk úgy, mintha mi se történne. Mintha ez nem érintene minket. Nem csacsogó szószátyárok, hanem látók vagytok. A játékotoknak modernnek, élesnek, szenvedélyesnek, felfokozottnak és kegyetlennek kell lennie, olyannak, amilyen az élet maga. Ti viszont fáradtak vagytok. Elveszítettétek a kapcsolatotok az Idővel. Betegek vagytok. Veszélyben vagytok. Veszélyben vagytok.” – vallja Andriy Zholdak a ma színészeihez írt levelében.
Rosmersholm című rendezése a bűntudat csendes poklát járja körül. Zholdak megszólaltatja, hangossá teszi a csendben lappangó félelmeinket. Az előadásban a pusztítás erőit látjuk, ahogyan felemésztik az embert és az őt körülvevő környezetet. Rosmersholm egy olyan családi otthon, ahol a tagadás dekadenciája mozgat mindent. A jelent lehetetlen megélni ott, ahol a múltat nem vallhatjuk be. Egyenrangú szereplő itt a színész, a tér és a zene. Zholdak előadásában minden elem plasztikusan beszél a nézővel, ezzel egy teljes egészet, egy ismerős, mégis öntörvényű világot tár fel előttünk.
„A Rosmersholm gondosan irányítja a nézőt – olykor értjük, hogy mi történik, tudatunk követi az eseményeket, máskor meg elkápráztat bennünket a látvány. Zholdak kétféleképpen vonja be a közönséget: hagyja, hogy megemésszük az egyes pillanatokat, és kibányásszuk belőlük elménkkel a jelképes jelentést, aztán arra kényszerít, hogy feladjuk az észszerűséget, és érzelmi impulzusokkal bombáz (mert ha valaki több tíz percen át üvölt ránk, azt nem lehet megúszni érzelmi felkavarodás nélkül). Éppen ez tetszett az előadásban: szédelegve jöttem ki szünetre, és a végén is, amikor végre rágyújthattam. Minél inkább igyekszik eltávolítani a nézőt, annál erősebben bevonja erőszakos és lenyűgöző világába.” – Alex Mircioi
 
Megjegyzés: A Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm című előadását a REFLEX4 keretében a brassói Sică Alexandrescu Színház nagyteremében mutatják be május 6-án 18 órai kezdettel.
Jegyeket április 10-től a Tamási Áron Színház jegypénztáránál, a kulturális szervezőirodában, illetve online a www.biletmaster.ro oldalon válthatnak. A szervezőiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16 óra, pénteken 10–14 óra között. Előzetes foglalásra nincs lehetőség.
 
Bővebb információk a fesztivál előadásairól a www.reflexfest.ro weboldalon.

 
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-07 09:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 83
szavazógép
2018-04-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gazdag felhozatal a tavaszi vásáron

Több mint félszáz termelő és kézműves hozza el portékáit a hét végén Sepsiszentgyörgyre, a főtéri vásártéren Székelyföld majd minden szegletéből kínálnak majd hagyományos eljárással készült élelmiszert, illetve számtalan kézműves terméket is.
2018-04-07: Belföld - :

Tovább terjed a kanyaró

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, így 46-ra emelkedett az elmúlt két évben kanyaróban meghalt emberek száma – derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat tegnap közzétett jelentéséből.