Gyarapodik a Waldorf-tagozat

2018. április 9., hétfő, Közélet

Babzsákokat dobálva tanulták egymás nevét, különböző ritmusokat dobogtatva hangolódtak rá a foglalkozásokra, Weöres Sándor-verssel, környezetükből vett román kifejezésekkel játszadoztak, tükör segítségével ismerkedtek a tengelyes asszimmetriával – mindez egy tegnapi vakációs program része volt a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskolában az ősszel induló ötödikes Waldorf osztályba jelentkezett diákok számára.

  • Repülnek a babzsákok. A szerző felvétele
    Repülnek a babzsákok. A szerző felvétele

A leendő V. osztály különlegessége, hogy Sepsiszentgyörgy három iskolájából verbuválódtak a tanulók, akiknek szülei úgy döntöttek, hogy a hagyományos oktatásban elvégzett elemi osztályok után Waldorf-osztályba íratják gyermeküket. Az ötgyermekes Molnár Hajnalka lapunknak elmondta, bár régóta foglalkoztatja az alternatív oktatás, az előkészítő osztályban tanítónénit választottak, és nem módszert. Nagyon meg voltak elégedve az elmúlt öt évvel, de most váltanak, úgy érzik, a művészetek felé hajló, mozgékony, új dolgok iránt nagyon nyitott fiúk számára a legmegfelelőbbet választják.

Jelenleg az iskola Waldorf-tagozatán előkészítő, első, második, harmadik és ötödik osztály működik százkét tanulóval, hiányzik a negyedik osztály, ezt pótolják a város iskoláiból jelentkező tanulókkal. Eddig huszonegyen iratkoztak be a leendő ötödik osztályba és huszonketten az előkészítőbe.

Szőcs Emese iskolaigazgató lapunknak elmondta: céljuk, hogy teljessé váljék a tagozat nyolc osztályig, ennek érdekében továbbra is támogatják a pedagógusok képzését. Szándékuk egybevág a sepsiszentgyörgyi Pro Waldorf Egyesületével, amely éppen a napokban hirdette meg támogatási pályázatát óvónői Waldorf-képzésre. Jelenleg két óvodai csoport működik az egykori Kiss Árpád Általános Iskola épületében, a csoportok a Gulliver napköziotthonhoz tartoznak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2018-04-09: A múlt hét - Kuti János:

Titkos szerződések

Addig piszkálják a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) és az igazságszolgáltatás különféle szervei közti titkos szerződések ügyét, míg azokra rámegy Románia biztonsága.
2018-04-09: Közélet - Mózes László:

Felmérik az Ojtoz-Ozsdola természetvédelmi területet

Kezelési tervet készít az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 védett terület gondnoka, a Berecki Magánerdészet számára a sepsiszentgyörgyi Vinca Minor Egyesület. E három éves programot az Európai Unió és a bukaresti kormány teljes egészében finanszírozza, a támogatás értéke meghaladja a 2,7 millió lejt.