Magyarországi választásokA gazdaságpolitikai folytonosság

2018. április 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi országgyűlési választások eredménye az eddigi gazdaságpolitika folyamatosságát ígéri.
  • A Fitch Ratings elemzői nem számítanak nagy változásokra
    A Fitch Ratings elemzői nem számítanak nagy változásokra
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő helyzetértékelésében kiemelte, hogy a választás előtt a Fidesz nem tett közzé részletes szakpolitikai programot, ehelyett a kampányban a 2010 óta elért eredményeire helyezte a hangsúlyt. Ennek alapján arra következtet, hogy az eddigi gazdaságpolitika folytatódik, támogató jellegű költségvetési politikával kiegészítve, amely valószínűleg alátámasztja a magyar gazdaság erőteljes ciklikus pozícióját.
Az elemzők azzal számolnak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban is 4 százalékhoz közeli ütemben növekszik és a magyar kormány továbbra is a GDP-érték 3 százalékának megfelelő EU-tűréshatár alatt tartja az államháztartási hiányt.
A cég mindezt fontos szakpolitikai rögzítő elemként tartja számon az államadós-besorolásainak kialakításához figyelembe vett előrejelzési időtávlatban.
A Fitch Ratings várakozása szerint a kordában tartott államháztartási deficit révén a közadósság-ráta lefelé tartó pályán marad. A hitelminősítő jelenlegi előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-ráta 70 százalékra csökken az idén, jóllehet ez a számítás nem tartalmazza az Eximbank adósságának esetleges megjelentetését az államadósság-számokban, aminek hozzávetőleg 2 százalékpontnyi hatása lenne. Ugyanakkor véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank csak abban az esetben emelné 0,90 százalékos alapkamatát, ha az infláció szilárdan a 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos jegybanki tűrési sáv felső szélén rögzül, ám jelenleg ez a helyzet nem áll fenn, hiszen februárban 1,9 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció Magyarországon.
A Fitch Ratings elemzői ugyanakkor azzal is számolnak, hogy a monetáris politika feszesebbé válik, ahogy a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés pozitív tartományba fordul. A jegybanki szakpolitika feszesebbre vonása várható annak reakciójaként is, hogy megjelentek a makroszintű egyensúlytalanságok kialakulásának kockázatai, tekintettel a bérkiáramlás és az ingatlanpiaci árak gyors növekedésére. Mindezt egybevetve a Fitch londoni elemzői 2019-ben 3 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.
A hitelminősítő véleménye szerint marad a magyar kormánykoalíció „EU- és migrációellenes alapállása”, ám mindez nem lesz hatással a Magyarországnak juttatott EU-folyósításokra a 2020-ig tartó jelenlegi uniós költségvetési ciklusban.
Ha az utána következő időszakban csökkennek az Európai Uniótól érkező támogatások, azt a magyar gazdaság növekedése megsínylené, és ha a kormány a hitelpiacról pótolná a kieső EU-folyósítások egy részét, az a közfinanszírozási rendszert gyengítené – áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.
Magyarország befektetési ajánlású, BBB mínusz szintű államadós-besorolása egyrészről az erőteljes szerkezeti jelzőszámokat, másrészről a viszonylag magas köz-, illetve nettó külső adósságrátát, valamint a szakpolitikában tapasztalható kiszámíthatatlanságot és a makrogazdasági volatilitást tükrözi. A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a magyar szuverén osztályzatra érvényes, felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás a közfinanszírozási és a külső finanszírozási mérőszámok fokozatos javulását jelzi. A három hitelminősítő mindegyike egyébként 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch és a Standard & Poor's BBB mínusz, a Moody's ugyanennek megfelelő Baa3 osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot.
Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza a magyar választási eredményeket kommentáló elemzésében kiemelte: a magyar piacok pozitív hétfői reakciójából megítélhetően a befektetőket megnyugtatta a választási eredmény teremtette politikai stabilitás. A londoni elemző szerint ugyanakkor a Fidesz-KDNP harmadik kormányzati időszaka előtt álló gazdasági kihívások közé tartozik, hogy késői szakaszában jár a jelenlegi gazdasági ciklus, és az elmúlt évek gyors növekedése után most már egyre érezhetőbbé válnak a kapacitási szűkösségek, különösen a munkapiacon, ami valószínűleg erősödő inflációs nyomáshoz vezet a következő parlamenti időszakban. (MTI-Fer-)
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-11 07:57
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2018-04-11: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Olvasmányaink előállítói (Magánvállalkozás)

Tankönyvkiadóként és nyomdaként indult, ma már a hazai magyar napilapok szinte kizárólagos nyomtatója a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadó és Nyomda kft. Tulit Attila menedzser és résztulajdonos szerint nem annyira a klasszikus üzleti modell megvalósítása, mint a közösség legszélesebb értelemben vett olvasói igényeinek a kielégítése a cél.
2018-04-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

XXIX. Kőrösi Csoma Sándor Napok. A Kőrösi Coma Sándor Közművelődési Egyesület és más társszervezők közreműködésével április 11–14. között Kovásznán–Csomakőrösön zajlanak a XXIX. Kőrösi Csoma Sándor Napok. A mai program a Kovásznai Művelődési Központban: 12 órától gyermekkoncert: Mesehetes zenekar, Csíkszereda; 20 órától a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad Karinthy Frigyes: Teknősbéka című jelenetét adja elő.