Határkeresztet állítottak Gelencén

2018. április 13., péntek, Nyílttér

A húsvét vasárnapi gelencei határkerülés legkiemelkedőbb eseménye a határkereszt-állítás és annak megszentelése volt. E szép népszokást, a húsvéti határkerülést hosszas szünet után négy esztendővel ezelőtt elevenítették fel. Az idei határkerülésen mintegy százharmincan vettek részt, akik lóháton és szekerekkel járták végig a határt, áldást és bő termést kérve a falunak, illetve arra, hogy ne súlytsa mezeiket jégeső és egyéb természeti csapás. Az új határkeresztet az egykori imecsfalvi kereszt helyére, a Várza-kert elejére állítatták a helybeli Kerestély fivérek, János és Zoltán. Az egyházi motívumokkal, leveles-indás mintázattal és Pál apostoltól származó idézettel díszített keresztet Both László fafaragó készítette. Az újabb gelencei emlékjelt Bereczi István római katolikus plébános szentelte meg.

 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2018-04-13: Nyílttér - :

,,Szemerjai szép temető”

néven emlegetik, vagy egyszerűen ,,kopjafás temető”-nek nevezik a Makovecz-terv alapján épült református ravatalozóház előtti területet. Valóban így is van, mert illik a székelységhez egy ilyen egyszerű és szemet gyönyörködtető kegyhely.
2018-04-12: Közélet - Farcádi Botond:

Leállították a vágást, jövő héten döntenek az erdő sorsáról (Sepsiszentgyörgy)

Alig két nap alatt közel 500 aláírást gyűjtöttek össze a szemerjai erdőrészen zajló kivágásokat ellenzők, az eljárás elleni tiltakozásukat csütörtökön iktatták a városházán – jelentette be sajtótájékoztatóján Nagy Gábor Levente, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke. Ugyanakkor közölte: egyelőre leállították a vágást, az erdőrész sorsáról jövő héten döntenek.