Kulcsár-Terza József az autonómiaküzdelemrőlFolytatják a munkát

2018. április 13., péntek, Közélet
Kimozdítottuk a holtpontról az autonómia ügyét, a továbbiakban pedig keressük a párbeszédet a román politikusokkal, folytatjuk a munkát Székelyföld területi autonómiájáért – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József képviselő, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
Az autonómiastatútum szerdai parlamenti vitáját és az elutasítással zárult szavazást értékelve azt mondta: nagyon fontos dátumnak tartja 2017. december 22-ét és a 2018. április 11-ét – a statútum beterjesztésének, illetve képviselőházi vitájának napját –, az eltelt időszak, a szakbizottságokban lezajlott vita és a plenáris ülésen történtek megerősítették meggyőződését, hogy van esély, van keresnivalónk a bukaresti parlamentben. A szakbizottságokban némi érdeklődést is tapasztalt, s ha a plénumban inkább politikai utasítások és érdekek mentén szóltak hozzá, a voksolás után több román honatya is gratulált neki és elismerte: szükség van a párbeszédre. Miután köszönetet mondott az RMDSZ-frakciónak, amiért egyként támogatták az általa egyéni törvénykezdeményezésként benyújtott tervezetet, ezúttal a sajtótájékoztatón részt vett megyei MPP-vezetőknek és a Székely Nemzeti Tanács képviselőinek köszönte meg a támogatást. Hangsúlyozta a magyar-magyar együttműködés fontosságát.
Tulit Attila, az SZNT alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jóllehet a tervezetet jogi értelemeben egyéni törvénykezdeményezésként nyújtották be, mindig ott van mögötte az a 200 ezer székelyföldi, aki az autonómiareferendumon kinyilvánította önrendelkezési igényét. Ferencz Csaba, az SZNT kommunikációért felelős alelnöke az elmúlt 12 év legfontosabb pillanatának nevezte a mostanit – legutóbb 2005-ben terjesztették a parlament elé a statútumot. Szerinte a vita azt bizonyítja, van keresnivalónk ezen a pályán, a székelyföldi autonómiaküzdelmek egyik pillére ugyanis – a mozgalmi és a külpolitikai eszközök mellett – a parlamenti keret.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-13 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-04-13: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Beolvasztják a magyar orvosit

Megszűnhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önállósága: a tervek szerint a rangos intézmény egybeolvad a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel, és erre már a jövő héten sor kerül. A jelek szerint minden elő van készítve, már csak a szerződést kell aláírni. Ezzel az önálló magyar nyelvű orvos- és patikusképzés lehetősége valószínűleg végleg elúszik Romániában.
2018-04-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ezreknek segített a néppárt (Magyarországi választások)

Közel 11 ezer levélszavazatot gyűjtött be Háromszéken az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), zömüket – 80 százalék – a megye városaiban, a vidéki településeken tanácsosaik, a tagság, valamint önkéntesek kapcsolódtak be ebbe az igen fontos feladatba – ismertette az anyaországi választások kapcsán Kolcza István. Az EMNP sepsiszéki elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az ügy mellé álltak, ugyanakkor leszögezte: a rájuk, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra bízott levélszavazatok biztosan célba értek, azokat személyesen juttatták el és adták át a konzulátusnak.