Székelyszáldobosi közbirtokosságHáromezer csemetét ültettek

2018. április 13., péntek, Közélet
A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola száznál is több szakiskolás és szakközépiskolás diákja 1700 bükk-, háromszáz juhar- és ezer fenyőfacsemetét ültetett el tegnap a székelyszáldobosi közbirtokosság területén, Halyagban. Az erdészeti alapképzést biztosító iskola közel tíz esztendeje működik együtt az erdővidékiekkel.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
A kiszemelt, szinte az erdészház közvetlen háta mögötti félhektáros területen sorakoznak fel hosszan a hármas csoportokba osztott diákok. Kapával alakítják ki az 50x50 centiméteres gödröt, helyezik bele a csemetét, tapossák meg körülötte, majd kézzel húznak rá még némi földet. Akinek gondja akad, Benkő Lehel, a baróti magánerdészet vezetője mutatja meg, mire kell ügyelniük, hogy a zsenge fák megéljenek: a gödör legyen elég mély, mire kell figyelni, hogy gyökere megfelelően helyezkedjen el, mennyire legyen apró a gyökérre közvetlenül kerülő föld, és miért fontos, hogy legfelülről ne hiányozzanak a lazán tett rögök. Mint mondja, meggyőződése, hogy jól fog sikerülni, ez a lehető legjobb időviszonyok közt, közvetlenül a hóolvadást követően elvégzett ültetés.
A bő 1700 hektár erdővel és hétszáz hektár legelővel gazdálkodó székelyszáldobosi közbirtokosság Erdővidéken párját ritkítja: nincs még egy olyan, amelyik tizennyolc embernek adna folyamatosan munkát, ideiglenesen pedig napszámosokat foglalkoztat szép számban, s végzi segítségükkel a csemeteültetést, az erdő folyamatos gondozását, a kitermelést, sőt, a zöldaranyat bizonyos fokig fel is dolgozza. A sikeresen végzett munka örömét némileg árnyalja, hogy a legutóbbi komoly széldöntés miatt tízezer köbméter fát akaratuk ellenére kellett kitermelniük – jól fog tehát a szorgos diákkéz, hogy az érintett területeket legkésőbb jövő év végéig beültessék. Kolumbán János közbirtokossági elnök elmondása szerint ebben jelentős szerep jut a csíkszeredai iskola tanulóinak is, akik a tanév során egymást váltó csoportokban közel három hónapot gyakorlatoznak területükön. A jó kapcsolat amúgy a vidékünkről elszármazott erdészmérnök-tanárnak, Dobai Dénesnek köszönhető – mondotta.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-13 07:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2018-04-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A demokrácia ünnepe volt (Antal Árpád a magyarországi választásokról)

A hetven százalékot meghaladó részvétel a demokrácia ünnepi eseménye, és nagy legitimitást ad az új kormánynak – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere a magyarországi választásokról elmondta: „nem titok, hogy itt a Fidesznek szurkoltunk és dolgoztunk, hiszen stratégiai partnerséget kötött az RMDSZ-szel, és megteremtette Erdélyben a magyar-magyar békét”.
2018-04-12: Sport - Tibodi Ferenc:

Előnyben a Sepsi Futsal (Teremlabdarúgás, I. liga)

Ma délután két roppant tartalékos csapat feszült egymásnak a megyeszékhelyi Szabó Kati Sportcsarnokban, ahol a szebb napokat is megélt Sepsi Futsal góldús meccsen, 9–3 arányban diadalmaskodott a Resicabányai Muncitorul együttese ellen az I. ligás teremlabdarúgó-bajnokság playout körének első fordulójában.