Ünnep a Csoma-líceumban

2018. április 14., szombat, Közélet
Ünnepelt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum. Tegnap a Csoma-napok rendezvényeinek sorozatában tartották meg az iskolanapot, amelyen a helyiek mellett jelen volt a debreceni Ady Endre Gimnázium küldöttsége is.
A jelenlevőket köszöntötte, ünnepi beszédet mondott Becsek Éva igazgatónő, Jeszenovics Károly alpolgármester, majd Claudia Vlad, a Pro Csoma Egyesület alelnöke, a diákok nevében Tiba Briana X. osztályos tanuló. Mindannyian méltatták Csoma nagyságát – utóbbiak román nyelven –, örömüket fejezték ki, hogy a kovásznai líceum a nagy előd nevét viseli.
Továbbá hangsúlyozták: ez ugyanakkor kötelezettséget is jelent, a tudós életpályájára követendő példaként kell tekinteniük pedagógusoknak és diákoknak egyaránt.
Az Ady-középiskola képviseletében Várhalmi Ilona aligazgató szólt az egybegyűltekhez. A két iskola kapcsolata 24 évvel ezelőtt kezdődött, az Ady-gimnázium részéről Fejér Zsuzsánna tanárnő, a Csoma-líceum részéről Molnár János tanár volt a kezdeményező – elevenítette fel.
„Mindkét intézmény olyan fantasztikus emberek nevét viseli, mint itt Kőrösi Csoma Sándor és ott Ady Endre. Bátrak voltak gondolatban, tettben, megfogalmazásban. Kövessük őket, nyilván a mai rendszer és gondolatok szerint” – hangoztatta.
Gazda József, az iskola volt tanára röviden szólt a diákokhoz: „Legyetek büszkék, hogy ennek az iskolának vagytok a tanulói, legyetek büszkék nagy névadónkra, legyetek büszkék arra, hogy van múlt, talaj a lábatok alatt, amelyen álltok.”
A délelőtt folyamán a Csoma-líceumban zajlott a Megyei Tudományos Akadémia. Több szakterületen – magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, számítástechnika – mérték össze tudásukat a diákok. A dobogós csapatok az iskolaünnep keretében díjazták, sikeres munkásságukért oklevéllel, könyvcsomaggal jutalmazták őket. A díjakat a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend, a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ biztosította. Utóbbi az ünnepség után meglepetést tartogatott a szakmai értekezlet résztvevői számára, kiadós szeretetvendégségre hívták mindannyiukat.
Az ünnepségen Molnár Gergely X. B osztályos tanuló verssel lépett fel, a debreceniek részéről Kovács László és Szepessy Emese verssel, dallal örvendeztette meg a jelenlévőket. A Csoma-líceum Diákszínpada és a Tiszta Szív kórus – irányítók Molnár János és Gyerő Katalin – dalos-verses összeállítással idézte meg Csoma szellemét, az iskola tánccsoportja Lőrincz Lilla vezetésével a tánc nyelvén adózott a nagy elődnek.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-14 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2018-04-14: Máról holnapra - Fekete Réka:

Meg kell védeni a MOGYE-t

Ha ezt a lépést sikerül megtenniük a magyar oktatás elsorvasztására törő erőknek, akkor azt mondhatjuk, megérdemeljük.
2018-04-14: Magazin - :

Radu Afrim-rendezés a REFLEX-en

2018. május 14-én 20 órakor a Nagyteremben kerül bemutatásra a Piatra Neamț-i Tineretului Színház Wolfgang című előadása a REFLEX Fesztiválon.