Radu Afrim-rendezés a REFLEX-en

2018. április 14., szombat, Magazin
2018. május 14-én 20 órakor a Nagyteremben kerül bemutatásra a Piatra Neamț-i Tineretului Színház Wolfgang című előadása a REFLEX Fesztiválon.
Radu Afrim a kortárs európai színházban is elismert romániai rendező, akinek előadásai gyakran feszegetik a színész és a néző kényelmének határait. Az általa kreált víziókat olyan törékeny lények népesítik be, akik mindannyian egy-egy hátborzongató valóság letéteményesei.
A rendező számos szakmai elismerést kapott, többek között három UNITER-díjat, a KulturForum Európa Europa-díját, illetve a Klaus Iohannis államfő által odaítélt Kulturális Érdemrend Lovagkeresztjét.
Yannis Mavristakis Wolfgang című darabja Radu Afrim rendezővel találkozva izzó színpadi történés alapanyagává válik, mely a ma társadalmában élő ember határállapotait idézi meg. A történet alapjául szolgáló valós esemény jó lehetőség, hogy felmutassa kétségbeesett szabadulási kísérleteinket a társadalom normalizáló, konformizáló béklyói alól. Van, aki ebben a feszült helyzetben az erőszak útját választja, a többiek pedig arra kényszerülnek, hogy elszenvedőként megértsék az erőszaktevő működési mechanizmusait. Ez a helyzet az áldozat számára nem csak fizikai jóllétének visszaszerzésére ad lehetőséget, de a megbocsájtás szabadságára is.
„Ez az előadás megmutatja nekünk, hogy mennyire törékenyek vagyunk. Beszél ugyanakkor arról a fogságról is, amelyet nemcsak egy pincében vagy csomagtartóban élhetünk át, de saját családunk, városunk, országunk szorításában is. Olyan közegekben, amelyekhez szeretet és gyűlölet köteléke egyaránt köt. Az előadás megkérdezi tőlünk, hogy hol a tűréshatárunk, és  miért részesítjük előnyben a felkínált mérgező kompromisszumokat ahelyett, hogy felszabadítanánk magunkat.” (Radu Afrim)
Jegyeket a központi jegyirodában, illetve online a www.biletmaster.ro weboldalon válthatnak. A jegyiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 10–14 óra között.
Bővebb információk a fesztivál előadásairól a www.reflexfest.ro weboldalon.
Cikk megjelenési időpontja: 2018-04-14 08:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2018-04-14: Közélet - Bokor Gábor:

Ünnep a Csoma-líceumban

Ünnepelt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum. Tegnap a Csoma-napok rendezvényeinek sorozatában tartották meg az iskolanapot, amelyen a helyiek mellett jelen volt a debreceni Ady Endre Gimnázium küldöttsége is.
2018-04-14: Jegyzet - László Zsuzsa:

Tetőtér

Köhög a bácsi. Mandalás szőnyeget keresek. Az ágyam fölé. Egyik kezemmel a képeket görgetem le-fel a gépen, a másikkal a macskát lökdösöm arrébb. Ez is fekete, mint az a régi kandúr.